Израелски DJ прослави българска народна песен

Израелският DJ Саги Абитбул направи хит с българска народна песен.

Обратно в новината

Коментари - Израелски DJ прослави българска народна песен | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сега макетата ще кажат, че е тяхна песента и ще почне една......

Що, за кръвожаден клип! Това няма нищо общо с текста на песента. Това не е реклама а антиреклама. Който не знае български, какво ли си мисли?

В България има няколко фолклорни области със съответния диалект. Понякога е трудно разговарящи от две области да разберат какво казват на своя диалект, та какво остава за чужденците. Да не говорим за превод от диалект... Тази китчица буйна лобода едва ли знае изобщо какво означава чичо, либе,дзупай... Песента е от шопската фолклорна област, а новополучената,,творба,, е съчетание между,,Чичовите конье,, и,,Gia,,- Despina Vandi. Още през 2014-та нашият дует Земела е направил кавър версия на песента -,, Zemela,,-,, Horses,,

Българските народни песни и танци са достатъчно известни в световен мащаб ! Една наша песен е се носи из Космоса .... Целувам ви ръка , г-жа Валя Балканска ! Тоя ... си е направо антиреклама ! Дано не е безплатна , че орките много си падат по такива далаверки :))) Едните ангелски гласове на Българските мистерии са достатъчни ! И не са само те :)))

Българският фолклор е уникален в планетарен мащаб ! Красотата на звуците повдига вибрациите на цялата ни Планета . Тоя шломо платил ли си е авторските права ?!!!! Промотърът определено не става !

За народните песни няма авторски права - пее си ги, който иска!

Там е ключът от бараката- нито ги пеят, нито могат да ги пеят- използват български песни , български гласове и изпълнители за себе си. Ето една американска алтърнатив рок група и рок парчето-V.A.S.T.- ,,Touching,,. Тъч Ту мъч !

Клипът не струва. Докато ходеше по голи кълки съвсем в началото беше добре, после показа зъби и нещата отидоха в кофата.

По българското законодателство народните песни нямат авторски права.

От: Закон за авторското право и сродните му права Чл. 4. Не са обект на авторското право: 1. нормативни и индивидуални актове на държавни органи за управление, както и официалните им преводи; 2. идеи и концепции; 3. фолклорни творби!!! 4. новини, факти, сведения и данни. Народните песни са фолклорни творби.

Песента не е обект на авторско право ако са и направили кавър версия и я изпълняват. А тук става въпрос за използване на части от тази песен с точно определен изпълнител. Именно този изпълнител на тази песен има авторски права върху нея и без негово разрешение не могат да бъдат използвани нито песента, нито части от нея .

Елица и Стунджи бяха направили нещо сходно, така че, не е да не сме се сетили да направиме нещо такова.

И много по-хубаво!

Не се подигравайте с песента като я наричате ПАРЧЕ !!!

Горан Брегович също ползва български фолклор и го представи на целия свят.. Българска народна песен лети в космоса. Само нашите "супер таланти" не се сещат за огромното богатство на фолклора ни. Големите телевизии, като изключим БНТ изобщо са чужди на фолклора. Те се надпреварват за по-висок рейтинг с "формати" като "Биг Брадър", "Черешката на тортата", "Сървайвър" и още много други простотии. Фолклорът е изтласкан в периферията. Не се цени това, което е съхранило народа ни през вековете. За това нека не се сърдим на хората проявили интерес към тази съкровищница.

"Биг Брадър", "Черешката на тортата", "Сървайвър" са формати за дълбока промивка на плиткя мозък....след това мозъкът ставе още по-плитък...

Страхотно парче! Да се чудиш българските DJ какво правят?

Най великите сме отново! Сега остава и да се научим да си пускаме водата...

Не си мислете, че bul в името му има нещо общо с България, но... има и такава вероятност. . Abitbul e рядко срещана фамилия при евреите. По-интересно е значението ѝ: abit - баща ми, моят баща bul - осмият месец от еврейския календар

Чудно прославяне! Отвратителен клип!

Тези синкопи накрая и това ориенталско звучене са съсипали хубавата народна песен. Трябва да го съдим за изкривяване на традиционно изкуство. Помислете си - дали има музикална творба, която да си е позволила подобна гавра?

Колко непросветени людееее, до кога евреи ще е равно на израелци?? Я малко да прочетете кое е религия, кое националност, че сте смешни!

Предлагам да наричаме всичкото нещо "Чифут", за да не стават подобни фрапиращи грешки. Който е да - палец нагоре!

На нас ни става ясно, че е използвана българска народна песен. Дано и чужденците го разберат, макар че не се сещам как точно ще стане. Освен ако диджеят не го казва по интервюта или не го пише към заглавието. Дано си е платил и авторските права

Еми така ще е, докато българите не оценяват това което имат като бит, култура, фолклор, другите се възползват от него и съм сигурен че дори не споменават от къде са мотивите.

Аз пък мисля, че достатъчно много фолклор присъства в съвременния бит на българина. Мисля също, че винаги, като иска да е горд, гледа все към миналото си, а в настоящето не си създава много поводи за гордост. Не съм също така от хората, които смятат, че трябва да превръщат съвременните празненства като сватби и др. п. във възстановки на начина, по който са се провеждали преди, защото днешното време и днешните хора имат други възможности за творчество и би трябвало да имат друг вкус. Не ми харесва да има народни свирни по сватбите, те трябва да се изпълняват по концертите от състави, които поддържат паметта за миналото. Разбира се всеки, който има желание, може да пее народни песни и да танцува народни танци, но като цяло смятам, че прекалено често се натрапват на всички в съвременността! Имаме право да живеем с времето си!

Българите докато спят, някой ден ще кажат че песента е израелска

Както "Мила Родино" е била написана от еврейски странстващи музиканти, както "Ясен месец" е турска, "Притурки се планината" е холивудска...така след време "Чичовите коне" ще има регистрирани патентни права ... в Израел.

Вчера, в друга медия, бяха писали, че "румънци направиха хит с БГ песен", днес вече са Евреи... Не че това има значение, щом песента вече е открадната! Нашите автори и звИзди, като не могат да направят нещо стойностно, други ще крадат!

Доволития, ми да не беше спал. Тая песен я има повече от 100 години, тебе как не ти дойде музата?

Използването на българската народна музика, показват, НЕЙНАТА изключителност и величие.

клипът е ужасен. Той е негледаем и цялата работа се заплесква от това.

На КОГОТО да се изплащат- не на който. Авторско право при фолклорните песни има първият изпълнител ,който притежава запис на фолклорната песен. Притежават го и неговите наследници 70 години след смъртта/беше 50/ на изпълнителя или съизпълнителите.

пишеш като някой от инспекторчетата от дирекция авторско право към МК! много знаете ама само актове пишете, наказателни постановления към тях ЛИПСВАТ нещо?

:)Просто обичам хубавата музика и истинските музиканти. Толкова е просто под своето произведение да напишат източника или инспирейшън бай... В музиката винаги се е плагиатствало- някои знаят как.

КВО СА ОТКРАДНАЛИ ЕВРЕИТЕ ОТ БГ-ТО? - СТАРИЯ ЗАВЕТ И НОЕВИЯ ПОТОП В ЧЕРНО МОРЕ ОТ ТРАКИТЕ - СОЛУНСКИЯ ЕВРЕИН ИСАК КАРАСО , ОСНОВАТЕЛЯ НА ДАНОН КРАДЕ РЕЦЕПТАТА ЗА КИСЕЛО МЛЯКО - НЕСТЛЕ РЕЦЕПТАТА ЗА ШОКОЛАДА БЪЛГАРСКА КРАВА - А СЕГА ТОЯ ДИДЖЕЙ КРАДЕ И ПЕСНИТЕ :))

гъркът пуснал линята BVULGARI също е крадец.....

BVLGARI-не BvUlgari. Сотириус Булгарис.

Но за изпълнителите има. Ако той си я беше изпял, няма проблем, но в случая използва запис на чужд изпълнител, който е обект на авторско право. Преди имаше подобен казус с "Притури се планината" на Стефка Събатинова.

Не пропускайте и Thomas Bergersen - Colors of Love (Sun). Въобще този човек е направил невероятни разработки с български фолклор... Приятно слушане! :)

Песента и целият албум на Мистерията на българските гласове са наградени с Grammy през 1990год. В песента на румънската певица Brianna-,, The Violin Song,, също са използвани мотиви от тази песен. От една страна прославянето на бълг. фолклор е хубаво, но от друга за такова нещо се заплаща авторско право. Ние нямаме институция,която да се занимава с това. Ето защо чуждестранни композитори и изпълнители се възползват за своя сметка от българските фолклорни песни. И това не е единствен случай. ,,Излел е Дельо хайдутин,,- някакъв неизвестен музикант я използва в своя албум като авторска музика и след това я използва като саундтрак на филм с Тарантино.

Песента е хубава и прославя България ! Вече си я тананикам : " Чичовите конье ... "

опазил те господ евреи да те прославя. пиши се мъртав директно.

много повече прославени еврей в света от колкото българи. Много повече.

Напоследък взеха да разправят че били, ХЪЗАРИ и произхождали от !!!! българо- хуните.

че все още се намират глупаци които на истината слагат МИНУСИ. Даже и Иезус Христос е евреен!

Не я знам аз тази велика песен. Трябва да я чуя

Доста посредствен микс, но щом ги радва...