Даже да решите да обзаведете стаята след раждането, боядисайте я предварително, за да избегнете вдишването на вредни изпарения. Най-добре е да използвате латекс или бои с ниско или никакво съдържание на изпарения. Обзавеждането трябва да е съобразено с всички норми за сигурност, независимо дали е ново или втора употреба. Обезопасете стаята и махнете всички опасни и остри предмети в нея. Проверявайте всички вещи, които са в непосредствен досег до малчугана.

Направете списък, по който да пазарувате, съветват от comfort.bg. Необходимо е да включите легълце, люлка, шкаф за дрехи и аксесоари, и по възможност маса за смяна на пелени. Можете да купите комбинирана бебешка кошарка с чекмеджета и повърхност за смяна на пелени. Поставете до масата кошче за мръсните пелени, по възможност с капак, който се отваря с крак, за да се намали неприятната миризма. Можете да обособите мебел за смяна на пелени върху плота на обикновен шкаф, като поставите мека подложка и използвате чекмеджетата на шкафа, за да държите пудрата, крема, както и чистите пелени близо.

Тъй като бебешките дрешки са много малки, можете да ги поставите сгънати в чекмеджета или да обособите няколко сектора с корниз, на който да ги окачите, за да спестите пространство в гардероба. Встрани на гардероба можете да монтирате метална кукичка за торба за пране, в която да хвърляте мръсните дрехи за пералня.

Поставете настрани вещите, които не използвате редовно или от които не се нуждаете в момента. Ако сте купили дрехи за малчугана, които са за шестмесечни деца, съхранявайте ги в друга стая или на рафт в гардероба. Можете да разпределите нещата в пластмасови кутии, картонени опаковки или плетени кошници, като запишете съдържанието на всяка опаковка. Редовно преподреждайте съдържанието на всички кутии, за да изхвърляте или подарявате ненужните неща. Купете кош за играчките, който ще ви трябва, когато бебето започне да пълзи и ходи в стаята.

Ако стаята е с ограничено пространство, а пространството в гардероба и шкафа не са достатъчни, използвайте за съхранение на вещите зоната под легълцето. Ако не искате да се вижда това, което съхранявате отдолу, поставете на корда пердета с плисе. Можете да поставите нещата в кутии, върху които сте описали съдържанието.

За да можете да местите кошчетата, независимо дали са за смет или за вещи, изберете ги на колелца. Ако се притеснявате от неугледния им вид можете да ушиете калъфче в някой от тоновете в стаята на бебето.

Осигурете си достъпен контакт за нощна лампа или за успокояваща музика, но го защитете със специален протектор. Избягвайте да поставяте мебели в средата на стаята, за да не се налага да ги заобикаляте с мръсни пелени или шише в ръцете си.

Даже стаята да е с ограничено пространство, отделете зона, в която да обособите уютен кът за сядане. Той може да се използва за кърмене, за приспиване на детето, за четене на приказки.