Ако можете да оформите домашната градина само у дома или на терасата, вижте няколко съвета за това как да се грижите за растенията на закрито, за да се развиват те добре и да красят вашите стаи през всички месеци:

1. Позиционирайте внимателно растенията


Внимателно позиционирайте растенията в стаята с оглед на техните характеристики и на това с какво пространство разполагате, съветват от comfort.bg. Прочетете внимателно кой вид какви условия предпочита, за да се развива правилно. Разпределете внимателно зеленината в саксии и не се притеснявайте да размествате растенията, за да получите желания ефект в стаята.

2. Пресъздайте горска настилка


Ако смятате, че стаите са твърде тъмни, за да се развиват в тях нормално растения, не се заблуждавайте от това, че растенията фотосинтезират, тоест обичат слънцето. Много видове предпочитат сенчести условия, особено ако отглеждате такива, които растат в тропическите и субтропически региони. В гъстите гори част от растенията виреят в долната част на екосистемата, където обикновено е сравнително тъмно, а до тях достига филтрирана слънчева светлина. Страхотна позиция е зоната до прозорци, с насоченост на изток или запад, с ефирни завеси.

3. Разположение спрямо характера

Ако искате да отглеждате видове, които обичат силното слънце и виреят най-добре под неговите лъчи, поставете го на перваза с насоченост север – североизток. Редовно проверявайте нивата на влага в почвата и внимавайте да не прегорите листата. Ако видите даже леко изсъхване на листата, преместете навътре растението, за да не го повредите.

4. Растителност в банята

Папрати и други влаголюбиви видове могат да се отглеждат в мокрите помещения, ако разполагате с достатъчно пространство. В тях те получават достатъчно влага чрез пръските във въздуха и парата.

5. Поливайте от дъното

Ако изливате водата отгоре в посока надолу, тя може да не достигне до кореновата система на зеленината. Започнете изливането от дъното и напълнете чинията с вода. Този метод е особено подходящ за деликатни видове като фуксия, тъй като водата се просмуква нагоре през дренажните отвори на саксиите.

6. Далеч от течения

Ако не искате растенията да умрат от студ или горещина, дръжте ги далече от течения на прозорци и отоплителни уреди.

7. Не поливайте прекалено

Поливайте редовно, но не прекалено. Проверявайте състоянието на почвата и ако тя е суха на пипане, растението има нужда от вода. Прекаленото поливане е също толкова вредно, колкото и сушата, особено ако времето не е горещо. Ако пипнете почвата и по пръстите Ви не остане нищо, значи е време да налеете вода.

8. Роса върху зеленината

Повечето видове обичат да бъдат пръскани с вода от спрей бутилка, която наподобява сутрешна роса. Течността трябва да е с нормална температура, като тази в стаята, а пръските да не са твърде тежки. Пръските са особено полезни за зеленина, която вирее в сухи помещения с отоплителни тела, които отнемат влагата от въздуха.

9. Ледени кубчета вода

Лесен начин да осигурите вода на своите растения е да поставите няколко кубчета лед в саксиите. Те ще започнат да се топят и постепенно ще доставят вода на растенията чрез бавно просмукване.