Името на изкуството произлиза от думата "quill" - "паче перо", което се е използвало от монахини като основен инструмент още в средновековна Европа. С негова помощ те са навивали тънки ивици хартия с позлатени краища и са изработвали малки хартиени брошки, които дори погледнати от близо създавали илюзията, че са направени от ивици злато.

Можете да използвате квилинга за направата на картички за близките, празнична украса, или за освежаване на старите вещи.

Комплектите за квилинг съдържат специален инструмент, а често и лентички от подходяща хартия. Можете да ги намерите в арт магазините и книжарниците. Ако искате да използвате инструменти от бита, можете да работите с шило или игла, и клечка за уши, с която да нанасяте лепилото.

Идеята на квилинга е в навиването или подгъването на фини хартиени лентички в различни форми. Най-често срещан елемент са цветята.

Отделни квилинг цветчета могат да ви послужат за перфектна декораци по време на великденските празници. Наредете ги около боядисаните яйца или ги разпръснете на масата. За Коледа можете да изработите декоративни елхички или играчки за елхата.