Напоследък всички разполагаме с повече свободно време от обичайното, предоставящо ни възможността сами да избираме с какво да запълним програмата си. След като постоянните задължения и отговорности, които по принцип нямат край, вече не са на дневен ред, най-после можем спокойно да се отдадем на онези прости удоволствия, до които досега все не успявахме да стигнем.

Например... четенето, но не по задължение, а за лично удовлетворение и наслада. Освен че книгите са идеалното бягство от настоящата реалност, отвеждащо ни в различни епохи и места, те носят със себе си редица ползи, сред които е понижаването на стреса. Доказано е, че само за 6 мин., прекарани в разлистване на страниците им, ние намаляваме нивото на безпокойство с 68%. Ако не вярвате, сетете се за това колко пъти сте заспивали вечер с роман в ръце. В тези моменти сънят идва не защото историята, на която сте се посветили, ви е безинтересна, а понеже съзнанието ви се успокоява, карайки тялото ви да се отпусне, което води до онзи приятен унес.

Тази гимнастика за ума също така подобрява паметта и концентрацията, обогатява речника ни и развива аналитичното мислене. Специалистите са на мнение, че хората, които редовно четат, имат по-голям шанс да напреднат както в живота, така и в кариерата.

И след като вече се ориентирахме с какво ще запълним следващите няколко часа, идва друг, не по-малко значим въпрос. А именно - какво да прочетем? Съвременният човек има изключително богат избор пред себе си, но това сякаш само допълнително усложнява цялото начинание. Затова ще ви предложим 5 заглавия на български автори, които определено заслужават вашето внимание.

Ето кои са те:

"Чашата на проклятието" на Лора Лазар

Почитателите на крими жанра несъмнено ще бъдат очаровани от всички книги на Лора Лазар, умееща да създава заплетени сюжети, в които обратите се нижат един след друг, докато не настъпи развръзката, оставяща читателя в недоумение... но по положителния начин.

"Чашата на проклятието" е първият ѝ роман, с който тя спечели националния конкурс "По стъпките на Агата Кристи". Историята започва с безуспешния опит на Яна Среброва да проникне в собствения си апартамент, завръщайки се от кратка почивка. Патронът на вратата е подменен, а в жилището ѝ има следи от чужд човек. Но неприятностите не свършват дотук... На следващата сутрин Яна открива труп на мъж, който притежава ключ от дома ѝ. Колегите ѝ я смятат за мъртва, а вечерта е нападната от непознат. Неусетно младата жена се оказва основната заподозряна за две убийства. Разследването е възложено на комисар Михаил Донов, известен на всички като Мишената. Уликите водят до иманяр, изровил каменна розета със странни знаци. За да открие дали находката е свързана с престъпленията, Мишената се обръща за помощ към археолог. Прабългарски магически ритуали, тайнствени руни и древни легенди са ключът към разплитането на загадката.

"Самодива" на Краси Зуркова

Този роман е чудесен избор за всички, които предпочитат фентъзи жанра. Интересен факт е, че първоначално книгата излиза на американския пазар, защото авторката от години живее в Щатите. Преди да се появи по книжарниците у нас, заглавието е оценено високо от множество авторитетни издания зад океана, сред които попадат "Publishers Weekly", "Kirkus Reviews" и "Library Journal". За българската аудитория Зуркова написва наново цялата книга на родния език, вместо просто да я преведе, като по този начин изразява пълното чувство и мисли на героите си.

Сюжетът проследява историята на Теодора Славин, която пристига в Принстън за първата си година на обучение в престижния университет. Сама в непозната страна и далеч от семейството си, тя се опитва да се адаптира към американските привички и предизвикателствата на колежанския живот, сред които и първата любов. Запленена от енигматичния Джейк и не по-малко привлекателния му и мистериозен брат Рис, Теа неусетно е въвлечена в чувствен и мистичен свят - колкото неустоим, толкова и опасен. В този свят, изтъкан от неуловими сенки, старогръцки митове се преплитат с българските легенди за самодивите - красиви горски духове, които прелъстяват и погубват мъжете. А Теа е на път да разбули семейна тайна, която ще преобърне живота й завинаги... ако съумее да приеме факта, че мъртъв не винаги означава изчезнал и любовта не винаги разграничава двете.

"18% сиво" Захари Карабашлиев

Това е лек и интригуващ роман, четящ се на един дъх, който безапелационно покори всички книжни класации у нас още с излизането си. Интересът към заглавието бе толкова голям, че миналата година то бе екранизирано, а Руши Видинлиев изигра главната роля в лентата.

В центъра на събитията стои трийсет и няколко годишния Зак, който е бивш фотограф, а сега служител в калифорнийска фармацевтична компания. Дни след като любовта на живота му - Стела, го е напуснала, той минава границата с Мексико, за да удави тъгата в алкохол. В края на една луда нощ в Тихуана той попада на кървава сцена, намесва се, за да спаси чужд живот, и по чудо успява да се отърве жив със задигнатия от нападателите му ван.

Усложненията настъпват, когато в чуждия автомобил Зак намира чувал прясна марихуана. С тревата в багажника и купен на старо филмов Никон, той поема към Източния бряг. Това пътешествие - колкото напред в пространството, толкова и назад във времето - преплита две паралелни реалности: там преди и тук сега. В първата е необикновената му връзка със Стела, студентските години в България през 90-те, адаптацията по-късно в Америка. Втората реалност го поставя в опасни ситуации, с които трябва да се справя, за да продължи живота си.

"Кривата на щастието" на Иво Иванов

Почитателите на спорта веднага ще разпознаят името на Иво Иванов, чиито статии са публикувани в "7 дни спорт", "Телеграф", "Спортал", Топ Гиър" и множество други медии. Повече от 25 години той живее в щата Канзас, САЩ, но неговите завладяващи истории намират път към почитателите му в родината ни. "Кривата на щастието" събра 70 от най-добрите му статии. Стилът на Иво не подлежи на категоризация и излиза извън оковите на стандартната журналистика не само в български, но и в световен мащаб. В неговите ръце спортът е претекст - възможност да бъдат потърсени отговори на въпросите, които вълнуват всеки мислещ човек: какъв е смисълът на живота? На смъртта? На стремежите и амбициите ни? Какво точно е нашето място във вселената? Историите на Иво Иванов са за действителни личности, места и събития, но истинската им стойност е в спотайващите се между редовете послания, които, макар и създадени в далечните прерии на Канзас, от години търсят и намират будни съзнания и добри сърца в неговата родна България. Разказите му ще ви отведат на неочаквани и екзотични места: от едно от най-тайнствените кътчета на Хималаите, през клетъчните структури на зловещ паразит, до свръхсекретен лабиринт, скрит дълбоко под земята в самия център на Съединените щати. Но не се учудвайте, ако далечните пътешествия, на които ще ви понесе тази книга, в крайна сметка завършат на най-непредвидимото, интересно и непристъпно място - това, в което обитавате самите себе си.

"Възвишение" на Милен Русков

Още едно заглавие, което пожъна сериозен успех и донесе на автора си не едно отличие. След като в продължение на няколко години историческият роман бе сред най-продаваните български книги, съвсем логично бе да се да напусне страниците и да се пренесе на големия екран. Но освен това историята неведнъж бе поставена на театралната сцена.

Книгата ни връща в епохата на българското Възраждане, когато двама бунтовници, приятели на Димитър Общи - малко революционери, малко разбойници, - участват в Арабаконашкия обир, което е само началото на множеството им перипетии. Постепенно те се включват и в трите вида тайна дейност - "конспиративна, експедитивна и революционно-разбойнишка", по израза на Стоян Заимов. След успешния обир на влак, Гичо е изпратен на специална мисия: да достави писмо до Васил Левски - най-известният борец за независимост в страната, смятан за герой и носещ прозвището "Апостолът на свободата". Придружен от приятеля си Асенчо, той тръгва на опасно пътуване в отчаян опит за освобождението на страната.