Местните власти, водещи борба със скитащите макаци, които нападнаха и раниха около 50 души в западната част на Япония, съобщиха, че са заловили и убили една от проблемните маймуни, предаде Франс прес.

Животното - мъжки екземпляр на около четири години и с приблизителна височина 50 сантиметра, е заловено с помощта на упойваща стреличка, докато се е скитало в двора на гимназия в Ямагучи. Макакът е убит, след като е разпознат като извършител на едно от нападенията, съобщава служител на местната земеделска служба.

Смъртта му не гарантира край на проблема, тъй като няколко агресивни маймуни все още са на свобода. До момента са регистрирани общо 49 нападения.

Снимка: Getty Images

"Свидетели описват маймуни с различни размери. Дори и след това залавяне получихме съобщения за нови нападения", обяснява служителят.

Макаците са често срещани на японския архипелаг, където понякога са възприемани като натрапници, които се шмугват в домовете или плячкосват реколтата.

Рядкост е обаче тези дребни маймуни да проявяват агресия и директно да нападат хора. В Ямагучи от началото на юли и деца, и възрастни са били атакувани, одраскани или ухапани от агресивните животни.

Инцидентите попаднаха в заглавията на японските медии. Много от тях цитират жители на Ямагучи, които са станали жертви на нападенията. Обитателите на града споделят, че вече не излизат без чадъри и големи ножици за рязане на метал, за да се предпазят в случай на среща с агресивна маймуна.