Учени от Новосибирск случайно създадоха водка, която не предизвиква махмурлук, докато се опитваха да направят лекарство срещу захарен диабет, пише сайтът Лента, цитирана от БТА.

Николай Баранов и Оксана Афанасиева разработвали препарат на основата на еленски мъх, който е част от храната на северните елени. Това растение притежава свойството да извежда токсините от организма.

Учените започнали да разтварят получените от мъха олигозахариди в различни течности, включително и във водка. Получената напитка запазила своя алкохолен градус, но не предизвиквала махмурлук.

Новата водка намалила своя постинтоксикационен ефект цели 20 пъти, токсичното действие на алкохола паднало 2-3 пъти, намаляла скоростта при изпадането в алкохолна зависимост.

Учените все пак имат намерение да се съсредоточат върху изучаването на свойствата на еленския мъх за корекция на метаболитните нарушения при захарния диабет. Що се касае до производството на водка, която не причинява махмурлук, това ще бъде въпрос на бъдещето.