Едва ли можем да си представим Великден без козунак. Това е най-светлият християнски празник, който е чакан както от малки, така и от големи. И тъй като трапеза без козунак не е великденска трапеза, то ние днес ви предлагаме рецепта за козунак на конци, с която да се развихрите в кухнята и да блеснете пред близки и приятели. Преди да започнем ще ви споделим за някои тънкости при направата на този вид козунак. 

Първото и най-важно - търпение и добро настроение. Всички сме наясно, че ако нямаме желание или настроение за нещо, то няма как да се получи просто. Трябва да си отделите достатъчно време, защото това не е никак лесна задача. Направете си план предварително и го следвайте стъпка по стъпка. Ще е нужно време докато шупне маята, а после и докато втаса хубаво тестото. 

Друга важна подробност е топлото помещение. Едва ли има човек, който да не обича да му е толо, но в случай, че вие не сте от тези, ще се наложи да се прежалите за един ден. Този вид козунак изисква топлина, така че ще трябва да му осигурите предварително затоплено място, като това важи и за продуктите. 

След тези важни стъпки е време да преминем към това как се прави този козунак и какви продукти са нужни.

Необходими продукти: 

 • 100 гр. стафиди
 • 1 с.л. твърд алкохол - ром, коняк
 • 1/2 кубче мая 
 • 1 ванилия
 • кора от лимон
 • 150 мл. олио
 • 250 мл. прясно мляко 
 • 200 г захар
 • 4 яйца
 • 750 г брашно
 • сол

Снимка: iStock by Getty Images

Начин на приготвяне:

Трябва да пресеете брашното 2 пъти. Натрошавате маята, а към нея добавяте 1 ч.л. захар, 100 мл. от млякото, както и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете маята на шупне. В останалото мляко се разтваря захарта, След това във вече подсладеното мляко добавяте яйцата, от които трябва да отделите 1 белтък, защото в него ще намажете козунака преди да го изпечете. След като разбиете, към сместа добавяте 100 мл. олио, настърганата кора от лимона, солта, алкохола и ванилията.

Към активираната мая добавете подсладеното мляко с яйцата и олиото. В брашното трябва да направите кладенче, а в него да изсипете течните съставки. Важно е тестото да е еластично и меко. Към него добавяме останалото олио. Тук трябва да отбележим, че при всяко добавяне на олио трябва да разтегляте и сгъвате тестото. След като тестото е поело мазнината, оставете козунакът да втасва. Сложете го в съд и го покрийте. Времето за втасване е около час и половина. 

След като втаса го разделяте на 3 топки. Всяка от тях се разтегля и се оформя лента. В тях слагаме стафидите. След това всяка леста да се усуква и плетем плитка. Ако искате козунакът ви да е кръгъл, то може да завиете плетката на охлюв. Тавичката, в която ще го печете, се намазват и се слага хартия за печене. Козунакът трябва да втаса за втори път за около 40 мин. След като е готов се намазва с белтъка и се поръсва със захар. Печем в умерена фурна. Времето за печене е различно и зависи от това колко е голям козунакът.

Снимка: iStock by Getty Images