Да се ходи на планина през уикенда е удоволствие, но двойно по-приятно е да се ходи на планина в работно време. В това успяваме да се убедим по време на импровизирания пикник с Кирил Николов, по-известен като Дизела, организиран в средата на работната седмица над Симеоново.

Срещаме се някъде в "полите на Витоша" на място без наименование между тревите и горите. Избраната дестинация комбинира както равна поляна, така и сянката на широколистни дървета, които да предпазват от яркото юлско слънце.

Дизела (изписва се DISL и - забележете - по неговите думи псевдонимът му няма нищо общо с горивото въпреки широкоразпространеното мнение) има да съобщи нещо важно на събраните журналисти. А именно, че му предстои ново планинско предизвикателство.

Кирил Николов ще се опита да измине 240 км за 48 часа по Трансевропейския маршрут Е4 и да постави нов рекорд в планинското бягане. Българският участък от Е4 е познат още и като Траверс на петте планини: Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка.

Снимка: Ема Иванова

Дизела ще стартира бързоходния си преход от центъра на Драгалевци на 800 м надморска височина на 1 август и два дни по-късно ще финишира близо до южната граница.

Новото този път е, че при придвижването си, той ще използва мобилното приложение E-SOS, разработено с помощта на VIVACOM и ДЗИ. Приложението е безплатно и всеки, който го "дръпне", ще има възможност да следи локацията на Кирил Николов в реално време - разбира се, ако Дизела ви "добави".

Снимка: Ема Иванова

E-SOS е предназначено за първа помощ при планински преходи, затова и разработчиците от Сирма Груп Холдинг са бързали да го завършат преди тежките и особено натоварени планински сезони - есен, зима и пролет.

Лятото се води по-нискорисков сезон за планински преходи, поне от гледна точка на екипировката и по-благоприятните атмосферни условия. И все пак травмите, загубванията, пропаданията, проблемите с внезапните бури или мълнии не бива да се подценяват и през топлите месеци.

И, както казва и Дизела, в планината никога да не се тръгва "просто ей така".

"Винаги отделям много внимание на предварителната подготовка и съветвам всички, които поемат към планината, да го правят", обясни Кирил Николов по време на срещата и добави, че технологиите много помагат човек да се чувства по-сигурен в безлюдни райони или при опасни преходи.

"Докато изминавам маршрута Е4 ще използвам E-SOS, за да дам възможност на близките и екипа ми да следят постоянно местоположението и напредъка ми. Ще бъда внимателен, както винаги, но определено се чувствам по-спокойно с приложението", допълни той.

Снимка: Ема Иванова

E-SOS е предназначено за професионалисти по спортно ориентиране, за планински спасители, за сериозните любители на трекинга, но също така и за любителите планинари.

Приложението позволява изпращането на сигнал за спешна помощ към 112 дори при липсата на обхват, а това е безценно при загуба на ориентация в планината. При липса на обхват, E-SOS посочва и къде последно се е намирал потребителят и указва посоката на придвижване.

Чрез голям бутон SOS може да се осъществява връзка с контактите, на които да се подаде и точна локация. Възможно е също така да следим местоположението и посоката на движение на хората, които сме добавили, ако те самите са дали разрешение за това.

Когато се регистрирате в E-SOS имате възможност да попълните свое здравно досие, в което да дадете различни подробности: кръвна група, лекарства, които приемате, алергии, здравни проблеми и всякаква друга информация, която би била полезна при спешен случай. Чрез апликацията тези данни се подават до спасителните служби и може да се окажат животоспасяващи.

Приложението е налично в Google Play Store или App Store.

Снимка: Ема Иванова

След като го свалите и се регистрирате чрез имейл и парола, можете да добавите контакт чрез менюто от функцията "Намери моите близки". Контактите се добавят чрез въвеждането на името и мейла им. В случая, ако желаете да следите Дизела по време на неговата обиколка, напишете "Кирил Николов-Дизела" и мейла му disl@abv.bg. Ако той ви добави, ще можете да "гледате" напредъка му чрез приложението, докато той поставя поредния си рекорд по българската част на маршрута Е4.

Освен на E-SOS, най-добрият ни планински бегач и шампион по ориентиране ще разчита и на специалната застраховка за злополука "Закрила", както и на застраховка "Туризъм в България" от ДЗИ. Този вид планинска застраховка дава допълнителна сигурност на планинарите, защото спасителните акции често не излизат никак евтино.

Снимка: Ема Иванова

Журналистите, поканени на събитието на VIVACOM и ДЗИ в Симеоново също успяхме да се докоснем до сложността на планинското ориентиране и бягане. Снабдени с компаси от VIVACOM и карти от Българска Федерация по Ориентиране, трябваше да изминем нелек маршрут от 800 м в гората. По картата трябваше възможно най-бързо да открием осем контролни пункта и да стигнем до финала, без да се изгубим. Каквото и да си говорим, това се оказа тежък фитнес.

Затова онези, които не искаха да си го причиняват, предпочетоха през това време да правят снимки на Витоша с дрон. Моделите на компанията DJI са най-добрите в момента на пазара и са доказателство, че технологиите променят света ни с нечувана скорост. Заедно с приложенията, дроновете също скоро ще могат да помагат за локализация на някой, изгубен в планината. А това определено би осигурило много по-бързо оказване на първа помощ.