Огромният успех на филма "Барби" даде силен тласък на американския гигант в производството на играчки "Мател" в четвъртото тримесечие на 2023 г., съобщиха от компанията, цитирани от ДПА.

Филмът, който излезе на екран през лятото миналата година, инкасира над един милиард щатски долара на световния пазар и подсили интереса към продуктите Барби, който бе започнал да спада.

Бизнесът с куклите като цяло е нараснал с 27 на сто до над 473 милиона щатски долара през четвъртото тримесечие в сравнение със същия период миналата година. На пазара в Северна Америка ръстът е с 43 на сто до 252,8 милиона щатски долара. Нетната печалба за периода са 147,3 милиона щатски долара, увеличение със 131 милиона щатски долара за година. Приходите на компанията са нараснали с 15,7 на сто до 1,62 милиарда щатски долара от 1,40 милиарда щатски долара миналата година.

Изпълнителният директор на "Мател" Инон Крайц определи 2023 г. като "крайъгълен камък" за компанията. "Изпълнението на нашата стратегия за играчките беше силно и постигнахме значим напредък в развлекателната индустрия - киното, телевизията, дигиталната сфера и издателската дейност. Приключихме 2023 г. с най-силния баланс от години", добави той.