Пандемията като стимул да се вгледаме в себе си, да съзрем очарованието на тихото ежедневие и уюта на дома, да се върнем към малките и красиви жестове. Да обичаме и да бъдем обичани, да не изгубим себе си във време на стрес и напрежение.

За вечните човешки теми, с актуален прочит през призмата на днешния свят, говори продуцентът и журналист Георги Тошев по време на втората онлайн лекция от инициативата на издателство Клет България - Е-Академия.

Пандемията и наложената изолация засегнаха емоционалния свят на всички хора по света. Те провокираха чувство на страх и тревога у нас, но събудиха и размисли за истински ценните неща в живота.

В поредната лекция от Е-Академията на Клет дългогодишният журналист Георги Тошев сподели за рязката промяна в живота му, причинена от пандемията. Как от един социален човек, който обича ежедневно да общува с много и различни хора, се превръща в човек, който, прекарвайки сам много часове у дома, започва да преоткрива социалните мрежи като начин за комуникация с приятели и роднини.

За Георги Тошев, известен с приключенския си дух и любопитството към непознатото, преустановяването на всички пътувания е истински удар. Семейството му живее далече и за първи път журналистът си задава въпроса "Любовта само физическо усещане ли е за близост?".

От много години неговата дъщеря и съпруга живеят във Франция и Георги ги вижда само през уикендите, а в сегашната ситуация - предимно онлайн. В началото се опитва да компенсира разстоянието, което ги разделя, с подаръци. Постепенно осъзнава, че любовта към семейството не се измерва с постоянното присъствие и физически, а с това пълноценно да използваш времето, което прекарвате заедно, дори и това да е един час. Важно е да се вглеждаш в желанията и потребностите на своите близки и да се стремиш да откликнеш на тях.

А за да се получи всичко това, човек трябва първо да обича себе си. Георги Тошев задоволи любопитството на аудиторията, като сподели три практични начина как да обичаме себе си: Първо, да усетим най-голямата ни необходимост на момента. Второ, да се доверим на импулса на тялото, без да го спираме. Трето, да се отпуснем и да дишаме, да се освободим от излишните напрежения и мисли.

Продуцентът изтъкна и положителните страни на пандемията, отвъд паниката и страховете, които тя събуди у нас. Подобно на повечето хора и той е отчита, че тя се е оказала шанс да намери достатъчно време за неща, които дори сме забравили, че са ни интересни: "Пандемията е изпитание, но е и вглеждане и може би рядък шанс да използваме принудителното време да бъдем разделени от другите, за да преосмислим от кого и от какво имаме нужда."

"Любовта по време на пандемия ми отвори очите за много прости неща и едно от тях е, че всеки един от нас ежедневно може да допринася с време за своя личен микросвят, то може да е свързано с някакво занимание, то може да е свързано дори със съзерцание", сподели Георги Тошев. И заключи с призив към всички ни: "Позволявайте си повече съзерцание!"

Участниците обсипаха гост-лектора с благодарности и множество покани за лично гостуване в училища от цялата страна.

Организираната от издателство Клет Е-Академия предоставя възможност да се докоснем до гледната точка на редица авторитетни личности и да получим съвети за личностното ни развитие в днешния стресиращ свят. Следващото издание на поредицата ще е с гост-лектор Теодоси Теодосиев, които ще навлезе в дълбините на темата за личностното развитие на успешния учител.

 

* съдържание на Клет Е-Академия