Слънце, планина, музика, културно наследство, вкусна храна и нощуване на палатки в една от най-посещаваните местности в Стара планина - поляните на Бузлуджа. Това преживяване предлага тридневният фестивал "Open Buzludzha Fest", който започва следващия петък, 23 юли.

Събитието е част от кампанията на фондация "Проект Бузлуджа" за опазване на едноименния паметник, а конкретната цел е да бъдат събрани 64 хиляди лева за предпазване на външните мозайки на сградата, построена през 1981 г.

"Това са 14 мозайки от външния кръг, които трябва да бъдат подготвени да посрещнат зимата, като за всяка от тях са нужни по 4 хиляди лева", разказа пред Dir.bg арх. Дора Иванова, основател на фондацията и автор на идеята за нов живот на паметника Бузлуджа.

Дарителската кампания вече е в ход, а фестивалът ще даде друго измерение, като популяризира каузата и се превърне в кулминация на предстоящата международна конференция за дисонантно наследство, която ще се проведе в дните преди фестивала. На нея ще бъдат представени резултатите от двугодишната работа на екипа по проекта за опазване и управление на паметника.

"За нас е важно това, което наследството дава на хората, и именно чрез такива инициативи като "Open Buzludzha Fest", чрез наследството и чрез музиката можем да стигнем до широката публика и да говорим за паметника и опазването му", казва арх. Иванова.

Снимка: Емил Илиев

"Основната теза, която ще бъде застъпена и по време на конференцията, е че тази сграда има бъдеще, може да бъде полезна и изпълнена с нов живот, и фестивалът ще покаже това - не просто да кажем, че това е възможно, а да го случим. Чрез фестивала ще дадем нов прочит и ново бъдеще за паметника и региона", споделя Дора Иванова.

Вече има голям интерес към събитието, но все още не са разпродадени всички билети, така че можете да си купите онлайн. Дора Иванова препоръчва да не се чака до последния момент и да се разчита на билет на място, тъй като е възможно да няма свободни места.

Тридневната програма е разнообразна, а сред изпълнителите са Стефан Вълдобрев и Мирослав Иванов, които ще открият първата вечер с изпълнения на китара, Уикеда, Оги 23, Мила Роберт, Оренда и много други.

"Всички те се включват в това събитие, защото смята каузата за смислена. Те искат у нас да се случват градивни неща, вместо разруха, каквато виждаме в момента. Наскоро групата Future Sounds of Sofia, които също ще пеят следващия уикенд, заснеха свой клип пред сградата на паметника, a много от групите имат желание да снимат вътре, което в момента не е възможно, но се надяваме в близко бъдеще да може да се случи. Благодарни сме на всички изпълнители, те правят това събитие възможно", казва още арх. Дора Иванова.

Ако имате палатка и искате да изкарате поне една нощ на поляната около паметника, можете да я вземете - къмпингуването ще бъде безплатно. Вариантът с кемпер също е възможен.

А за да стигнете до местността, не е задължително да използвате автомобил. Ако идвате с влак или автобус, можете да слезете в Казанлък и да се възползвате от специално организирани бусове на символична цена, с които да се качите до Бузлуджа.

Според Дора Иванова в дарителската сметка на кампанията има постъпили средства, но са нужни още.

"Колкото и да успеем да съберем допълнително, всичко ще бъде използвано още това лято за изграждане на навес над външните мозайки. Всеки, който иска може да си осинови мозайка и да дари специално за нея", допълва тя.

Снимка: Фондация "Проект Бузлуджа"

Плановете на фондацията е работата по навеса да започне през август, а арх. Дора Иванова се надява, че ще успеят да направят такъв, който да пази целия външен кръг от мозайки.

"Така ще можем да спим спокойно през зимата, защото ще знаем, че сме направили най-доброто за мозайките и че няма да имаме загуби. Аз съм сигурна, че ако го няма, ще се стигне до голяма разруха"

А следващата стъпка е да се направи цялостен покрив, за който вече са направени подробни проучвания на възможностите. Ще бъде нужна и доста по-голяма сума от средства.