"Скалата" - най-големият бял диамант, предлаган на търг, беше продаден за 17,8 милиона евро - много под очакванията и по-малко от рекорда в категорията, предаде АФП.

Продажбата беше извършена само за няколко минути от "Кристис" в Женева. Цената не включва комисионите.

Предварителната оценка на диаманта беше от 19 милиона до 28,4 милиона евро.

Със своите 228,31 карата "Скалата" впечатлява не само с размера си. "Говорим за наистина изключителен диамант с крушовидна форма. Той е идеално симетричен", каза няколко дни преди търга Марк Фосет, ръководител на отдела за бижута на "Кристис" в Женева.

Според експерта има само "шепа" подобни диаманти. Последният рекорд за такъв тип бял диамант (163,41 карата) беше 33,7 милиона долара (включително премията на купувача), или 206 236 долара за карат. Той беше поставен на продажба в Женева през ноември 2017 г. Според "Кристис" "това е рекорд за всички аукционни къщи, взети заедно".

Диамантът "Скалата" е с размери 3,1 см на 5,4 см. Височината му надвишава тази на топка за голф. Той е добит от мина в Южна Африка в началото на века. Впоследствие става собственост на частен колекционер в рамките на продажба по споразумение, организирана от "Кристис".