Държавната пощенска служба в Норвегия отбелязва 50-годишнината, откакто страната декриминализира еднополовите връзки, със сърцераздирателна коледна реклама, в която Дядо Коледа завързва романтични отношения с мъж на име Хари, предаде Ройтерс. 

В близо четириминутния филм, озаглавен "Когато Хари срещна Дядо Коледа", мъж на име Хари забелязва Дядо Коледа да доставя подаръци в дома му. Срещайки се отново всяка Коледа в продължение на години, двамата бавно изграждат връзка. Натовареният график на Дядо Коледа обаче позволява само тези мимолетни срещи, докато той не прибягва до услугите на норвежката пощенска служба, за да му помогне с доставките. Така Хари и Дядо Коледа най-накрая могат да прекарат време заедно и да се целунат във финалната сцена. 

Заглавието е препратка към романтичната комедия от 1989 г. "Когато Хари срещна Сали" с участието на Били Кристъл и Мег Райън. 

"Тази година всичко е за любов - подчертавайки факта, че през 2022 г. се навършват 50 години от декриминализацията на хомосексуалността в Норвегия", се посочва в изявлението, направено от пощенската служба. "Освен да покажем гъвкавостта на нашите услуги, ние искаме да ги поставим в социално значима среда", се казва още в изявлението. 

Служителите на държавната поща са общо около 14 000, като сред тях се наблюдава разнообразие по отношение на възраст, пол, религия, сексуална ориентация и етническа принадлежност. "Всеки трябва да се чувства добре дошъл, видян, чут и приобщен. Тазгодишната коледна реклама въплъщава тази идея", се посочва още в изявлението. 

По думите на говорител на пощата реакциите към рекламата са били изключително позитивни. Сред коментиралите филмчето е бившият американски посланик в Дания Руфъс Гифорд, който е с хомосексуална ориентация. "О, човече, обичам Скандинавия. Само си представете, ако американската поща пусне подобна реклама", написа той в "Туитър".