Празничната фраза "Весела Коледа" е употребена за първи път от епископа на Херефорд през 16-и век, преди да се превърнe в използвана по целия свят честитка, пише "Daily Mail".

Историци са открили, че епископ Чарлз Бут от Херефордската катедрала е написал писмо до своя колега духовник Уилям Бъргхил през 1520 г., в което казва, че се надява той "да бъде весел тази Коледа".

Досега се смяташе, че прочутата фраза е използвана за първи път във Великобритания 14 години по-късно, когато през 1534 г. в писмо до Томас Кромуел, главен министър на крал Хенри Осми, епископът на Рочестър Джон Фишър пише: "И този наш Господ Бог ви изпраща весела Коледа".

Писмото на епископ Чарлз Бут е открито в понеделник, когато екипът на библиотеката и архива в Херефордската катедрала проучва празничните факти.

Писмото започва с: "Моля се на Бога да бъдете всички в добро настроение и веселие тази Коледа".

Снимка: iStock by Getty Images

Елизабет Семпър О'Кийф, архивист в катедралата, каза: "Може би сме наложили модна тенденция? Изглежда, че писмото, написано от архиепископ Бут десетилетие по-рано, досега е останало неизвестен факт", пише БТА.

От катедралата отбелязват, че писмото обсъжда различни въпроси, включително свещеник, който е проявил невъздържание (в смисъл на липса на самоконтрол по отношение на жена, а не липса на контрол над пикочния мехур).

В писмото се обсъжда и мъж на име Мидълтън, на когото е забранено да придружава леля си освен на църква или пазар, като епископът не обяснява поради каква причина.

Снимка: iStock by Getty Images