Портокалите и морковите намаляват риска от рак
Същото действие имат още гроздето, зелето, копъра
Портокалите, гроздето и морковите съдържат противоракови съединения, които приличат на използваните в одобрени лекарства.
Специалисти от лондонския Имперски колеж установиха, че от 7900-те молекули в плодовете и зеленчуците, 110 са с потенциал да се борят с туморите.
За да открият кои плодове и зеленчуци намаляват най-много риска от рак, учените въвели 7962 биологично активни молекули в алгоритъм, "обучен" да разпознава свойствата на 199 лекарства срещу рак. Той разграничил 110 с противораков ефект, съобщи в. "Мейл он сънди", цитиран от БТА.
Най-много съставки с противоракови свойства има в портокалите, гроздето, морковите, зелето, дивата целина, кориандъра, копъра и чая.
Портокалите са особено богати на флавоноида дидимин. Той се съдържа също в кориандъра и копъра.
В чая има много катехини, терпеноиди и танини, които намаляват увреждането на ДНК, потискат възпалението и убиват раковите клетки