Родителството определено не е лесно начинание, особено в моментите, когато децата упорито отказват да чуят онова, което им се говори, демонстрирайки нагледно силата на своя инат. В опитите си да накарат своите наследници да бъдат послушни и да изпълнят тяхното желание, някои хора прибягват до т.нар. обратна психология - техника, основаваща се на психологическия феномен на съпротивлението, в който човек отказва да бъде убеден да извърши определено нещо, затова уж сам избира обратната опция на предложената му. Този подход е особено ефективен при малчуганите, които съвсем не обичат да им се казва какво да правят.

Доказателство за това са следващите забавни истории, които потребителите на социалните мрежи споделят:

Като малък синът ми бе изключително импулсивен и всеки път хукваше да бяга пред мен, когато пресичахме улиците. Това ме притесняваше много. Ето защо един ден реших да му обясня, че трябва да държи здраво ръката ми, за да не може някой да ме отвлече от него. Проработи! От онзи момент приоритет номер едно за него бе да ме стиска силно, за да бъде сигурен, че никой няма да ме похити.

* * *

Когато бях малка, моята майка ме убеди, че всяка изречена лъжа се изписва на езика ми. Ако усетеше, че не ѝ казвам истината, тя ме караше да се изплезя така, сякаш съм на преглед в лекарския кабинет. Подозренията ѝ се потвърждаваха всеки път, когато откажех да го сторя... Е, днес използвам същия трик и с моите деца и той определено дава резултат.

* * *

Снимка: iStock by Getty Images

Моят син постоянно хапеше другите деца в детската градина. След поредното оплакване, което получих, го извиках и му казах: "Тук хапането е забранено, но ако продължиш да го правиш, тогава ще те преместим на друго място, където е разрешено и всички го правят... дори учителите". Оттогава не е имало повече инциденти.

* * *

Спомням си, че когато бях дете, мама сериозно ме стресна с думите, че ако не изяждам цялата си порция на вечеря, то бъдещият ми съпруг ще прилича на остатъците от храна в чинията ми. След това не оставях нищо недоядено, защото исках мъжът ми да бъде красив. Проблемът бе, че плачех, когато менюто ни включваше пилешко, защото нямаше как да изям кокалите му, но нашите ме увериха, че те не се броят.

* * *

Днес с дъщеря ми се смеем на този трик, но навремето ми беше наистина полезен. Понеже исках да бъда сигурен, че винаги ще знам кога ми казва истината, реших да използвам следната хитрина - предупредих я, че всеки път, когато лъже, на челото ѝ се появява червена точка. Ако го прикриваше, докато говори, значи се опитваше да ме заблуди.

* * *

Обичам 5-годишния си син, в това няма никакво съмнение, но той има влудяващия навик да плаче с глас, когато не получи онова, което иска. Ето защо му казах, че съм алергична към стоновете и хленченето му... Така всеки път, когато започваше да ридае, аз се правех, че не съм способна да спра да кихам, след което той спираше и ми се извиняваше.

* * *

Снимка: iStock by Getty Images

Като дете изобщо не обичах спанак, но майка ми каза, че ако го ям, то ще стана силна като Попай моряка и дори ще съм способна да вдигам къщата ни с голи ръце. За да докаже правотата си, хапнех ли малко от него, веднага излизахме навън, където се опитвах да преместя постройката. "Браво! Премести се! Виждаш ли? Хайде сега отиди да си изядеш цялата порция", викаше тя, а аз послушно изпълнявах.

* * *

Казах на сина ми, че петната от масло по пътищата всъщност са от деца, които не са се огледали в двете посоки преди да пресекат улицата и са били блъснати от коли. Сега много внимава, преди да пресече.

* * *

Когато бе на 4 години, дъщеря ми искаше кон и не спираше да плаче. Наложи се да ѝ кажа, че конете ядат банкноти и понеже не печеля достатъчно пари, просто няма как да си го позволим. В продължение на цели 10 години тя вярва в това...

* * *

Тази седмица учебните занятия на сина ми бяха отменени. Реших да го оставя да играе на таблета си колкото иска, докато аз съм на работа. Оказа се, че след три дни, през които прекарваше 8 часа, занимавайки се с него, му дойде до гуша. Сега единственото, което иска, е да рисува или да си играе навън.

* * *

Снимка: iStock by Getty Images

Казах на децата си, че мръсотията у дома всъщност разяжда жилището ни и скоро няма да има къде да живеем. През последните 30 минути те обикалят апартамента с прахосмукачка...

* * *

Навремето майка ми слагаше зеленчуци само в собствената си чиния, оставяйки останалата храна за нас с брат ми. Двамата с него толкова се ядосвахме, че в определен момент започнахме да искаме и ние.

"Това е храна за възрастни, но предполагам, че може да опитате", каза ни тя. Оттогава не сме спирали да ядем зеленчуци.