Консумацията на три рибни ястия всяка седмица снижава риска ни от рак на червата, установи проучване на специалисти от Оксфордския университет.

Екипът на Лиса Уайлд изследва хранителния режим на 476 160 души, които отговорили на специално разработени въпросници. В тях изрично се наблягало на редовната консумация на рибни продукти. Анкетираните, които попадали в тази категория, показали намален риск от рак на червата с 12 процента.

За да държим настрана това заболяване, е препоръчително да консумираме около 380 грама риба седмично. Най-полезни в случая са тлъстите риби като сьомгата и сардините. Хора, консумиращи седмично по 123 грама от тях, са с 10 процента по-нисък риск от рак на червата, пише БТА, цитирайки информацията, публикувана във в."Метро".

Типичната рибна порция е от около 100 грама, така че прибавянето дори на едно ястие от тлъсти риби седмично може да бъде благотворно за нашето здраве. Тези морски продукти са богати на мастни аминокиселини, които предпазват организма ни от възпаления.