Тропическите птици показват признаци на замърсяване с живак, съобщи Ройтерс. Земеродни рибарчета, орехчета и други пойни птици поемат живак заради навлизането на занаятичийския добив на злато в джунглите, сочат резултати от ново научно изследване, цитира БТА.

Птици, живеещи на 7 км от златни мини, имат концентрация на живак в организма, която е около 4 пъти по-висока в сравнение с други части на Централна и Южна Америка. Изследването е публикувано в сп. "Екотоксиколъджи".

"Това е сигнал за събуждане по отношение на опазването на птиците в тропическите зони", каза водещият автор на изследването Крис Сейърс, биолог в университета в Лос Анджелис, Калифорния.

Биоразнообразието сред тропическите птици е в упадък през последните десетилетия, но учените не са напълно сигурни каква е причината. "Базирайки се на резултатите, можем да предположим, че живакът играе роля", каза Сейърс.

В продължение на повече от 17 години десетки учени са събирали хиляди пера, кръвни проби и тъкан от 322 вида птици от територията на девет държави от Централна и Южна Америка, както и Карибския регион. Това е най-голямата база данни в света, показваща концентрацията на живак в организма на птиците.

Живакът се използва в добива на злато за отделяне на седимента. Занаятчийският златодобив се среща често в защитените територии или е без правителствени разрешения.

Снимка: iStock/Getty Images

По-рано през тази година Ройтерс съобщи за първи път, че учените са намерили бозайници - маймуни и оцелоти, показващи признаци на живачно замърсяване в зона, близо до златна мина в Перу.

Живачното отравяне вследствие на замърсяване на водата и храната може да предизвика неврологични заболявания, болести на имунната система и репродуктивни проблеми при човека и при някои птици.

Птиците са чувствителни към живака. Благодарение на техните проби учените могат да определят цялостното състояние на екосистемата.

Някои от пробите на пойни птици са показали рекордни нива на концентрация. Водните птици и тези, които се хранят с месо, също са показали много високи нива на живак в организма.

Горещите точки на живачно замърсяване са регионът Мадре де Диос в Перу и град Аяпел в Колумбия, които са центрове на занаятчийския златодобив. Птиците в Белиз също показват високи нива на живак. Според учните това може да е резултат от горенето на отпадъци или въглища в региона.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО