Представителките на нежния пол редовно използват индиректната агресия, включваща незаслужени критични оценки за външния вид на потенциалните съперници.

В арсенала на не много почтените средства те прилагат и разпространението на слухове за разпуснатото им сексуално поведение и за отхвърлянето им от останалите.

Д-р Трейси Ваянкур от университета в Отава изтъква, че младите жени често прибягват до подобни стратегии, за да сломят конкуренцията при осигуряването на партньор.

В нейното изследване, публикувано в изданието на Кралското научно дружество Philosophical Transactions, тя констатира, че тези прийоми най-често се срещат в пика на женския репродуктивен цикъл.

Като намаляват до минимум риска за самите себе си, разпространителките на подобни слухове най-често си дават вид, че не са имали намерение да нараняват никого.

Проучването на Трейси Ваянкур установи, че 52 % от 15-годишните момичета използват индиректната агресия като предпочитано оръжие, като при момчетата от същата възрастова група този процент е значително по-нисък - 20 %.

От проведените тестове станало видно, че атрактивните жени са с много по-голям шанс да станат жертви на морално малтретиране, в сравнение с останалите. Дамите са значително по-нетолерантни към потенциални съперници, които се считат за привлекателни в сексуално отношение.

"Крайната цел на злословенето е да бъде поставен под съмнение сексуалният потенциал на евентуалните съперници. Те наказват себеподобните, за да не бъде сексът толкова достъпен, заради богат избор, и използват за целта индиректната агресия", заключава д-р Ваянкур.

По време на експериментите жени доброволки били разпределяни произволно в компанията на секси облечени дами и на "скромно" изглеждащи. Всички атрактивни участнички станали жертва на индиректна агресия, за разлика от тези в "прилично" облекло. В друг тест на привлекателните жени им било отказано запознанство с приятелите на участничките, както и оставането им насаме с тях.