Няма съмнение, че бащите играят много важна роля при формирането на характера на децата, оформянето на чувството за увереност и целеустременост. Но това далеч не е всичко, когато става дума за връзката между бащи и деца. Ново прочуване по тази тема доказва, че малчуганите, които приличат на татковците си, всъщност растат по-здрави.

За целта на проучването на специалисти от университета Бингхамптън в Ню Йорк са били анализирани 715 семейства. В част от тях родителите живеят заедно, а в други са разделени. Майките и бащите в тези семейства били интервюирани в 5 различни етапа: за първи път 3 дни след раждането на детето, а останалите 4 пъти през различен период на годината. Те били питани и на кого прилича бебето повече - на майката или на бащата. През същата година било проследявано и здравословното състояние на детето.

Вижте тази публикация в Instagram.

I have crabs

Публикация, споделена от chrissy teigen (@chrissyteigen) на

Оказало се, че децата, които повече приличали на бащите си, по-рядко се разболявали, при тях се наблюдавал по-малък брой асматични пристъпи и по-рядко посещавали спешното отделение в болниците. Като цяло те се отличавали с по-добро общо здравословно състояние, в сравнение с другите деца, участвали в изследването.

Вижте тази публикация в Instagram.

Happy birthday to the best dad in the world, I love you so much and I hope you have an amazing day @davidbeckham

Публикация, споделена от C (@cruzbeckham) на

Друг важен извод от проучването е, че татковците, чиито деца приличат повече на тях, прекарват повече време с малчуганите си. Тези мъже също така се включват повече в изпълнението на ежедневните задължения покрай отглеждането на детето.

Вижте тази публикация в Instagram.

#jayz #blueivy

Публикация, споделена от Baller Alert (@balleralert) на

Соломон Полачек - професор в университета Бингхамптън и един от авторите на изследването, казва, че ролята на бащата при отглеждането на детето е много важна и всеки допълнителен ден, в който бащата прекарва време с детето си, подобрява здравословното състояние на малчугана с 10%.