Безопасност. Това е първият и най-важен критерий в избора на столче за бебето или детето при пътуване с автомобил.

На пазара обаче има толкова голямо разнообразие от модели и предложения, че често се затрудняваме в решението. Преди време в Светът на мама представихме някои конкретни предложения на популярни и надеждни марки. А днес ще обърнем внимание по-детайлно на факторите, които трябва да вземем под внимание, когато търсим подходящото за нашето дете столче.

На първо място е важно да отбележим, че по българското законодателство деца под 150 см височина задължително трябва да ползват цялостна или частична форма на обезопасяване за деца и да пътуват на задната седалка. На предната седалка могат да бъдат монтирани единствено кошчета за новородени (по изключение), но задължително обратно на движението и съобразено с еърбег системите на автомобила.

Възраст и тегло

Според възрастта, ръста и теглото на бебето и детето столчетата за кола се делят на няколко основни групи:

  • група 0, от 0-10 кг, от раждането до около 9 месеца
  • група 0+ от 0-13 кг, от раждането до около 18 месеца
  • група 1 от 9-18 кг, от 9 месеца до 4 години
  • група 2 от 15-25 кг, от 4 до 7 години
  • група 3 от 22-36 кг, от 6 до 12 години

Бебешките столчета от група 0 и 0+ задължително се монтират обратно на посоката на движение. Те могат да са както кошници, които лесно се пренасят или монтират върху шасито на количка за кратки разходки, така и самостоятелни столчета с няколко степени на наклона на облегалката. Задължително в тази категория е коланите да са 5-точкови, за да носят максимална сигурност. Педиатрите препоръчват при пътуване с толкова малко дете на всеки 2 часа да се правят кратки почивки, за да може детето/бебето да не седи продължително в една позиция в столчето.

Снимка: iStock by Getty Images

Често децата на тегло или ръст надрастват тази група столчета по-рано от посочената възраст и родителите бързат да преминат в следващата категория и да обърнат седалката в посока на движение. Трябва да се има предвид обаче, че дори детето да изглежда по-едро, все още костната му структура не е достатъчно зряла. Според европейските регулации децата трябва да се возят обратно на движението поне до навършване на 15 месеца, като експертите препоръчват този начин на монтаж да остане дори до 3-годишна възраст.

Столчетата от група 1 имат варианти както в посока на движението, така и обратно на движението. Те също са снабдени с 5-точкови колани за закопчаване и обикновено имат няколко степени на наклон на облегалката, но без напълно легнало положение. Тази категория столчета обхваща много голям диапазон на растеж на детето както на тегло, така и на ръст и е важно столчето да може да "расте" заедно с малчугана - да има достатъчна възможност за регулиране на презрамките, както и да предоставя комфорт и защита при различни позиции и височина на тялото. Най-простото правило е, че когато раменете на детето опират подглавника на столчето, тази седалка вече е малка и е необходимо да се търси нов вариант.

Немалко модели предлагат гъвкавост в преминаването от една категория на следваща - просто със смяна на приставка, регулиране на височина или ширина и др., така че да не е необходима непрекъсната покупка на нови столчета. Разгледайте функциите, които предлага харесаният от вас модел, за да имате представа за "живота" на столчето.

Съгласно българския Закон за движението по пътищата децата трябва да се поставят в обезопасителни системи (от пълен или непълен вид) до достигане 36 кг и над 150 см. И докато до 4-годишна възраст задължително столчето трябва да е снабдено със собствени колани, то след това могат да се ползват фабрично инсталираните в автомобила колани.

Столчетата в тази категория са от група 2 и 3. Те могат да бъдат с гръб и допълнително обезопасяване на главата и врата или само седалка (т.нар. буустери). Това е така, тъй като без повдигаща основа, детето е твърде малко за основния колан и неговата позиция може да го нарани, вместо да го предпази при удар.

Обърнете внимание на стандартите и сертифицирането

Потърсете столче за кола, което отговаря на най-новите стандарти и разпоредби за безопасност. За Европейския съюз това са сертификатите ECE R44/04, както и по-новите i-Size (ECE R129) разпоредби. Тези стандарти гарантират, че седалката е преминала строги тестове за безопасност.

i-Size е европейска наредба за безопасност, касаеща бебешките столчета в категория до 15 месеца, която използва нови краш-тестове, включително тестване при страничен удар.

Допълнително може да потърсите информация за конкретните тестове, през които е минал моделът, който сте харесали.

Снимка: iStock by Getty Images

Монтаж

Правилният монтаж в автомобила е не по-малко важен за безопасността и удобството. Изберете седалка, която ще ви е лесно да използвате правилно всеки път.

Монтажът на детските столчета може да бъде с помощта на изофикс система или с коланите на автомобила. Проверете разполага ли всшият автомобил с такава вградена система, преди да се насочите към модел столче. Изофикс механизми има при почти всички нови коли, като тази система за монтаж освен леснота, намалява рисковете от неправилно поставяне и пристягане.

Бебешките кошчета, които са част от по-голям сет на количката, имат нужда от допълнителна изофикс основа, с която се закрепват в автомобила - или алтернативно, се монтират с помощта на коланите.

Обърнете внимание на съвместимостта. Не всички столчета за кола са подходящи за всеки автомобил. Някои може да не пасват правилно в определени коли поради техния дизайн или размера и конфигурацията на задната седалка. Преди да направите покупка, проверете списъка за съвместимост на производителя на столчето или се консултирайте със специалист и изпробвайте, за да сте сигурни, че то ще пасне добре на вашето превозно средство.

Снимка: iStock by Getty Images

Защита при страничен удар

Страничните сблъсъци са често срещано безпокойство. Поинтересувайте се за тестовете, които избраният от вас модел е преминал за такъв тип инциденти. Някои столчета предлагат допълнителна защита, включваща дълбоки странични крила, енергопоглъщаща пяна или други функции.

Комфорт и възможност за регулиране

Разбира се, за спокойно пътуване не без значение са удобствата, които столчето предлага. При бебета и малки деца промяната на позицията на облегалката с различни нива до пълно легнало положение е изключително важна, особено при дълъг път. Някои модели предлагат и допълнителни възглавници, които регулират разположението на бебето и детето според неговата възраст и килограми.

Помислете за хигиената. Проверете доколко тапицерията на столчето може да се сваля и пере, поинтересувайте се за характеристиките на плата - изкуствените материи и кожени покрития могат да не са най-доброто решение за летните горещини. Практично е да потърсите калъф от естествена материя, който покрива напълно столчето - така лесно ще се грижите за чистотата му, а и ще предпазите тапицерията от износване и изсветляване.

Ново или втора употреба

Основното решение тук отново е безопасността. Често столчетата от по-малката категория (0 и 0+) имат кратък цикъл на употреба и на пазара за употребявани вещи могат да бъдат открити отлични бюджетни предложения.

Рискът при този избор е липсата на история относно експлоатацията на продукта, дали столчето не е участвало в катастрофа или има компрометирани елементи. Важно е да направите внимателен оглед, като също обърнете внимание на годината на производство и дали старият модел отговаря на всички актуални стандарти за сигурност.

Виж още: Идеи за игри и занимания за децата по време на път

Виж още: С бебе в самолет. Какво трябва да знаем

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.