Като родители знаем колко важно е четенето, особено за децата. То не само може да разшири хоризонта им, но и да им даде начален старт, когато става въпрос за учене в училище. Много родители търсят начини да накарат наследниците си да харесват четенето. Вижте как може да направите това:

1. Започнете рано

Един от най-добрите начини да накарате децата си да обичат четенето е като им покажете колко забавно може да бъде то. Според експертите колкото по-рано започнете да четете с тях, толкова по-бързо те ще го заобичат. Доказано е, че ако им четете докато са бебета, това подобрява когнитивните им умения и разширява техните знания и речник.

2. Посещавайте заедно книжарници

Това е добра идея за деца на всички възрасти и колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Библиотеките или книжарниците са интересни места, които може да се приемат от малчуганите като забавно занимание. Те са цветни, разнообразни и винаги има какво да им предложат. Може да си създадете ритуал поне веднъж месечно да посещавате книжарница, която харесвате, заедно с вашето дете и да избирате нова интересна книжка.

3. Съчетавайте книги с филми

Друг интересен начин да събудите желание към четенето във вашето дете е да съчетавате четенето с гледане на филм, създаден по книгата и да ги сравнявате след това. Този съвет е подходящ за малко по-големи деца - над 4-5 години. Уговорката обаче трябва да бъде първо да прочетат или вие да им четете от книгата, а след това да изгледате заедно филма.

Останалите два съвета вижте ТУК >>

Снимка: iStock/Getty Images