Бебето ще долавя звуци в тялото на майката, като например сърдечния ритъм, между 16 и 22 седмица от бременността. А след 23-ата седмица то ще може да чува нейния глас, както и този на партньора ѝ, наред с други звуци извън утробата. Шумовете от вътрешността на тялото заглушават звуците, които бебето чува, но то може да чуе гласа на майката по-ясно от всички останали.

Когато достигнете третия триместър, плодът "подслушва" разговорите, чува звука на сърдечния ритъм и дори се наслаждава на музика. Но за да се случи това, е необходимо известно време, а по пътя има много стъпки. Разберете как се развиват ушите и слухът на бебето в утробата.

Кога плодът може да чува?

Между 16-ата и 22-ата седмица от бременността бебето може да започне да чува слаби звуци в тялото, като например шума, издаван от дишането, сърцебиенето и храносмилането. Те ще стават все по-силни с подобряването на слуха на плода.

След 23-та седмица бебето може да чува звуци от външния свят, включително гласа на майката. Първоначално ушите на бебето могат да чуват само нискочестотни звуци, което означава, че бебетата в утробата обикновено чуват по-добре мъжки гласове, отколкото женски. Собственият глас обаче ще звучи силно за бебето, защото е близо и се отразява в тялото. Изследванията показват, че бебетата се научават да разпознават гласа на майка си още в утробата и ясно предпочитат нейния глас пред другите.

Когато ушите и мозъкът на бебето узреят, то постепенно ще възприема по-широк спектър от звуци, включително повече гласове във високите диапазони.

Около 26-ата седмица бебето може да започне да реагира на звуците, които чува, с промени в сърдечния ритъм, дишането и движенията си. Ако шумът е особено силен, бебето може да се стресне - и може да усетите, че то се движи. Ултразвуковите изследвания също така показват промени в изражението на лицето на бебетата, когато чуват музика.

Кога се развиват ушите на бебетата?

Ушите на бебето започват да се развиват през първите седмици на бременността и не са напълно оформени до третото тримесечие. Ухото е изключително сложен орган, състоящ се от три отделни части (вътрешно ухо, средно ухо и външно ухо). Всяка от тези структури се развива по свой собствен график.

Развитие на вътрешното ухо. Към 5-ата седмица от бременността от двете страни на главата на бебето се появяват две малки петна - те в крайна сметка се превръщат във вътрешни уши. Скоро те ще започнат да се сгъват навътре и да образуват торбички точно под повърхността на кожата на бебето ви. След това торбичките се удължават в тръба, а в края им се оформя основният орган на слуха (кохлея).

Развитие на средното ухо. Около 8-та седмица от бременността ушните костици - малки структури, които вибрират и помагат за обработката на звуците - започват да се образуват като малки бучки тъкан, които бавно се втвърдяват през следващите седмици. Около тези структури започва да се оформя подобна на тръба кухина, която ще се превърне в средно ухо.

Връзка между ухото и мозъка. Около 12-ата седмица на бременността в кохлеята се появяват специализирани звукови предаватели, наречени космени клетки, които в крайна сметка се свързват с нерв, изпращащ звукови импулси към мозъка. Тази връзка се осъществява около 16-ата седмица, когато бебето ви може да започне да чува слаби звуци.

Напълно оформени уши. Към 32-35-ата седмица на бременността кухината на средното ухо, външният ушен канал и външната част на ухото са напълно оформени. Вашето бебе е готово да слуша и да реагира на звуците, които ще чува веднага след раждането си.

Какво чуват бебетата в утробата на майката

Шумовете и гласовете, които бебето чува от външния свят, звучат приглушено. Това е така, защото те трябва да преминат през множество слоеве, включително кожата и стената на матката, както и амниотичната течност. Освен това вътре в матката е шумно - звуците от дишането, сърцебиенето и храносмилането са толкова силни за бебето, колкото и от перална машина.

Въпреки това то ще чува гласа на майката по-ясно от всички останали. Това е така, защото звукът на гласа се отразява в тялото, когато тя говори. Изследванията показват, че бебетата в утробата могат да станат по-бдителни, когато чуят майка си да говори или чете на глас.

Звуците, които бебето чува в утробата, допринасят за развитието на слуха и мозъка, което ще продължи и след раждането му. Не е необходимо тя и партньорът ѝ да правят нещо специално, за да улесните това.

Как да поддържате слуха на бебето си по време на бременността

Можете да предприемете стъпки за защита на слуха на бебето си, като например:

  • Бъдете внимателни с лекарствата. Приемането на някои лекарства по време на бременност, включително някои антибиотици, е свързано със загуба на слуха при бебетата. Уведомете всички доставчици на здравни услуги (дори зъболекаря си), че сте бременна, и говорете с Вашия лекар или акушерка, за да се уверите, че приемате безопасни за бременността лекарства.
  • Избягвайте продължителен, много силен шум. Съществуват доказателства, че продължителното излагане на много силен шум - например 8 часа на ден, всеки ден - може да увреди слуха на бебето ви. Някои експерти препоръчват по време на бременност да се избягва всеки рутинен шум, по-силен от 115 децибела (колкото е силата на моторен трион). Най-добре е да избягвате, доколкото е възможно, всякакви по-силни шумове, като например рок концерт или стрелбище. Това важи дори ако носите защита на слуха, тъй като шумът може да се разпространи през тялото ви до ушите на бебето ви. Ако работите в много шумна среда (например с шумни машини или на шумни събития), може да поискате да попитате работодателя си дали можете да работите на по-тихо място за периода на бременността си.
  • Яжте риба с ниско съдържание на живак. Рибата е пълна с полезни омега-3 мастни киселини, които помагат за растежа и развитието на мозъка на бебето ви, но някои видове риби съдържат и високи нива на живак - който е свързан с някои вродени дефекти, включително загуба на слуха. За да се балансират тези рискове и ползи, бременните жени могат да консумират риба с ниско съдържание на живак 1 път седмично. Яжте разнообразни безопасни риби (като сьомга, треска, скариди и тилапия) и избягвайте четирите вида риба, които имат най-високо съдържание на живак: риба меч, риба кефал, акула и кралска скумрия.
  • Не пийте алкохол. Пиенето по време на бременност може да доведе до група вродени дефекти, известни като разстройства на феталния алкохолен спектър (FASD). Децата с FASD могат да имат загуба на слуха и проблеми с говора. Никой не знае какво количество алкохол е необходимо, за да предизвика това състояние, така че е най-добре да се предпазите и да избягвате алкохола.
  • Пускайте музика. Няма доказателства в подкрепа на мита, че пускането на Моцарт или друга музика на бебето ви в утробата ще го направи по-умно. Въпреки това има доказателства, че слушането на музика (както и говоренето на хора и други звуци от околната среда) може да помогне за развитието на слуха, паметта и емоциите на вашето бебе. За да предпазите деликатните уши на бебето, уверете се, че музиката не е прекалено силна. Никога не поставяйте слушалките или слушалките за глава директно върху корема си, тъй като звукът ще се усили до опасни нива, докато се разпространява до бебето.

 

Етапи в развитието на слуха на бебето

Седмици бременност       Какво се случва

5 седмицa                          Вътрешното ухо започва да се развива.

12 седмицa                        Охлювът и средното ухо се оформят, а космените клетки започват да прорастват.

16-22 седмицa                   Бебето ви може да чува звуци от вътрешността на тялото ви, като например биенето на                                                   сърцето ви.

23 седмицa                        Бебето може да чува звуци от външния свят, например лай на куче.

26 седмицa                        Бебето Ви чува по-широк спектър от звуци и може да реагира с промени в сърдечния ритъм,                                           дишането и движенията.

32-35 седмицa                   Всички части на ухото са напълно оформени и слухът на бебето ви продължава да се                                                       усъвършенства.