Купчини играчки на пода, други купчини върху леглото, претъпкани гардероби - звучи ли ви като стаята на вашето дете? Сигурна съм, че много родители ще се припознаят в тази картинка. В един момент положението става толкова зле, че ако не се дарят или подарят част от дрехите и играчките, почистването и организирането на детската стая е невъзможно.

Да, има как да накараш по-голямо дете с неохота да си оправи стаята, но как да обясниш на сладкия 2-годишен малчуган, че стаята, дявол да я вземе, трябва да е чиста и подредена? Даа, изходът е един - мама трябва да помага. А когато мама се захване със стаята, изводът също е един - детето има много неща! Дрехи, играчки, мебели, вашето търпение - от всичко по много! Добрата новина е, че има решение за този проблем и то се нарича "минимализъм".

Що е то?

Всъщност, минимализмът е течение в изкуството, възникнало в края на 50-те години. То се ръководи от правилото "По-малкото е повече" (б.а. на ангийски звучи една идея по-добре: "Less is more"). Намира проявление във всички познати видове изкуства и се характеризира с опростени и масивни форми. Ето защо не е изненада, че това течение навлиза особено силно в архитектурата и интериорния дизайн. Характерни са основните геометрични форми, малко линии и детайли. А всички декоративни елементи са сведени до минимум.

Снимка: Shutterstock

И тъй като съм внимавала в час по история на изкуствата, веднага в главата ми се заблъска въпросът "Ще ми бъде ли полезен минимализъм в детската стая?" Все пак, за да побера 3 деца в една стая, все ще трябва да е нещо "мини".

Снимка: Shutterstock
 

Получи ли ми се?

По природа аз съм доста практичен човек. Не обичам да купувам неща, за които не съм сигурна, че са критично нужни и да трупам вещи вкъщи. Именно затова за мен е мистерия как в един момент детската ни стая се оказа зарината от играчки, а гардеробът не можеше да побере всички дрехи.

Снимка: Личен архив

Вярно,че когато се нанесохме, имахме само две деца, а сега са три и делят една стая, но нито сме първите, нито последните.

Да си призная, не помня какво натисна червения ми бутон - дали поредното настъпване на част от конструктор, забравена на пода, или когато се сблъсках в тъмното с онази любима играчка на Илиана, която има само две нива на звук - високо и високо с ефект на пукане на тъпанчета. Трябваше спешно да направя нещо по въпроса. Тогава се сетих за господин Здравко Ждраков и неговите часове по история на изкуството, в които ни разказваше за минимализма. Идеята ми се стори толкова гениална, че чак сама си изръкоплясках. Ще направя детската стая в минималистичен стил! Ето как лесно можете да го направите и вие:

Ограничете играчките. Драстично!

За мен функционалната детска стая е с мебели, сведени до абсолютния минимум и максимално отворено пространство, в което децата ни да могат да играят. Това обаче няма как да стане ако са затрупани от безброй играчки, някои от които се различават само по цвят. Знам, че понякога това не зависи само от родителите. Та нали баби, дядовци и лели все чакат да има повод за някой дребен подарък. Именно затова ние сме въвели правилоб- всяко дете получава само по един подарък на празник. Дори и да са моливи и блокче за рисуване.

Всъщност, ограничаването на играчките има доста по-дълбок смисъл. Така въображението на децата работи много повече. Това е доказно и от терапевтите Райнер Стрик и Елке Шуберт в научен експеримент, който провеждат в детски градини, за да наблюдават реакциите на децата, когато ги оставят без играчки. Проучването установява, че когато има липса на ресурси, децата са по-склонни да използват въображението си, за да измислят нови форми на забавление. Затова колкото по-малко играчки има един малчуган, толкова по-приключенски идеи за забавление ще му хрумват.

Снимка: Shutterstock

Кой има нужда от декорация?

Декорация и минимализъм обикновено не вървят ръка за ръка. Тук е хубаво да се ръководим от правилото, че стаята трябва да отразява същността на собственика. Оставете в стаята само шепа играчки, но такива, които наистина вашето дете обича и не може без тях. Нека бъдат на показ в стаята. Допълнете декорацията и от подходящи за възрастта книжки. Няма нужда да казвам, че нищо не развива по-добре въображението от вълшебния свят на книгата.

Снимка: Shutterstock

Дали стаята ще е в спортен, музикален или лего стил зависи от това, което харесва вашето дете. Повтарям - детето, а не мама. Ако обича спорта - чудесно! Нека спортната му екипировка да е на показ. Може пък да има музикален талант, а инструментите добавят много артистична нотка в детската спалня. Важното е да се създаде едно малко пространство, в което вашето дете да се чувства защитено на своето място. 

Функционалност

Снимка: Личен архив

Когато говорим за минимализъм в детска стая, няма как да не стане дума и за мебелите. Тук най-важното им качество е тяхната функционалност. И това е съвсем логично. Колкото по-малко мебели има, толкова по-широко приложение трябва да имат те. Ето и някои примери за какво точно говоря.

Легло-надстройка е добра идея, когато имате повече от едно дете или разполагате с ограничено място. Така в пространството под леглото винаги можете да поберете гардероб или бюро за учене. Хитра идея е и в стълбите да има скрити чекмеджета, в които да поберете книжки или малко играчки.

Снимка: Shutterstock

Такива чекмеджета могат да се сложат и под леглото, ако в стаята има второ такова. Понякога обаче подматрачната конструкция не го позволява и в тези случаи опция е повдигащ механизъм. Матракът се вдига нагоре и пространството отдолу може да се използва, за да приберете например сезонните дрехи, които в момента не ползвате или чаршафи, кърпи и одеяла.

Цветовете

Минимализмът обикновено позволява максимум 2-3 цвята от една гама. Така можете да добавите живот в стаята без да изглежда претрупано. Разбира се, тук най-разпространеният основен цвят си остава бялото. Белят цвят създава оптическа илюзия за по-голямо пространство. Ако имате повече от едно дете, различните нюанси са идеален начин да разделите територията и всеки да си има своето лично ъгълче.

Да не забравяме обаче, че подборът на цветовете не трябва да е случаен.

В проучване, проведено от Travelodge, е установено, че синият цвят е най-добрият за спалнята и допринася за спокоен сън. В резултат на това хората, които спят в синя стая, получават почти осем часа качествен сън всяка нощ. На второ и трето място са съответно жълтото и зеленото. Цветовете, които трябва да се избегнат, са лилаво, кафяво и сиво. Лилавото може да стимулира мисълта, така че изобщо не е идеално да се използва в спалнята. За да сте сигурни, че децата ви ще спят достатъчно, се придържайте към синьото.

Снимка: Shutterstock

Дрехи

След играчките се заех и с гардеробите на децата. Започнах с този на Илиана, защото си мислех, че ще е най-лесно. Та колко дрехи му трябват на едно бебе?! Извадих всичко от гардероба не можах да повярвам колко много дрехи има и почти всички бяха нейния размер. Естествено много от тях не бяха дори носени и все още стояха с етикет, а тя носеше все едни и същи любими дрехи. Най-вероятно причината бе, че в претъпкания гардероб хващах винаги първото, което ми се изпречи пред очите.

Снимка: Shutterstock

Взех решението да оставя 8 ежедневни тоалета, които да носи всяко дете и по 2 официални. Останалото подарих или продадох в специализирани групи във Фейсбук. Така без да ми се налага да пера всеки ден децата ми имаха точно толкова дрехи, колкото могат да износят наистина. Казвам ви - минимализъм му е майката! С напредването на времето станах направо виртуоз в тази сфера. Тук има още един трик. Купувам новите дрехите така, че да си отиват. Така не съм ограничена в опциите за комбиниране и вариантите са десетки. Бинго! 

Сега е моментът да обърнем нещата в наша полза и да приложим минимализма и в детските стаи. Това, драги, е най-ефективният начин да поддържаме спалните на наследниците ни чисти и подредени. Защото "По-малкото е повече!".