Всяка майка се е сблъсквала с детското болно коремче. Болките в стомаха са често срещани при децата, особено при тези на възраст между 4 и 8 години. Основните причини обикновено са лош хранителен режим, стрес и болки на растежа. Разбира се, за да сме напълно откровени - много често говорим и не за наистина болен корем, а за малък хитрец, който се е научил, че стомашните болки ще го изпратят право у дома и ще пропусне неприятния час по математика, например.

Вики беше само на 4 години, когато ми се обадиха от детската градина, защото се е оплакала от корем и е пребледняла. Учителката сподели притеснена, че едно от децата е започнало да повръща и малко след това моята калпазанка и нейна приятелка се оплакали, че им е лошо и им се гади. Аз благодарих на учителката и си взех детето. Разбира се, тръгнахме към педиатъра и още по пътя Виктория ме попита дали може да си купим сладолед. Това веднага ме усъмни и след кратък разпит се оказа, че коремът съвсем не я боли. Просто искала да я взема и да сме си заедно. Обясних, че така не се прави и повече не се е повтаряло. Но да се върнем на случаите, в които наистина става въпрос за проблем с коремчето. А те изобщо не са малко. Затова днес ще ви дам няколко изпробвани идеи за това как да се справим с неприятните спазми в детското коремче без да стигаме до употребата на медикаменти.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Един от най-работещите при нас трикове е масаж с етерично масло. У дома най-добра работа върши комбинацията от етерични масла копър, римска лайка, мента и джинджифил. Разбира се, тук говорим за няколко капки масло, разтворени в базово масло. Важно е да знаем, че директната употреба на етерично масло върху кожата може да създаде доста проблеми и дори изгаряния от 3-та степен. Затова етеричното масло винаги се прилага локално, когато е разтворено в базово масло. Разредете го до 2-3% в любимото си базово масло и нанесете директно върху корема на детето си, масажирайки по посока на часовниковата стрелка. Тази комбинация може също така да се вдишва директно от бутилката за незабавно облекчение на болния корем. За да го използвате в инхалатор за ароматерапия, добавете 10 капки към пълнителя и употребявайте, когато е необходимо.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Логично, в подобна ситуация на помощ ни идват и билките. Чайче от лайка или джинджифил има невероятно успокояващ ефект при болки в стомаха. Това се дължи не само на вълшебните свойства на билките, но и на затоплящия ефект на напитката. Ако към него добавим и малко сода бикарбонат, ефектът е още по-силен и неразположението преминава много бързо. Ако пък детето обича вкуса на мента, то имайте предвид, че чаят от тази билка помага на храносмилателната система и има успокояващ ефект върху стомашните мускули. И да, помага също при менструални болки.  

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ако имате електрическа възглавничка или одеялце, не се колебайте да ги използвате при болки в корема. Аз лично нямам, но прибягвам до друг трик. Още от периода с коликите имам една играчка-грейка, която купих от аптека. Играчката се пълни с топла вода и се слага върху болното коремче, докато гледаме филм например. Детето винаги е доволно да гушка любимото меченце. Същата работа вършат и възглавничките с черешови костилки, които се затоплят леко в микровълнова или във фурна и също се ползват при колики. Ако не разполагате с нито едно то гореспоменатите, то ето ви още една идея - трябва ви само стар чорап, напълнен с малко суров ориз. Затоплете го в микровълновата за една минута и използвайте върху засегнатата област.

От видеото можете да разберете също и кои са най-подходящите храни, които да облекчат мъниците, както и какви упражнения могат да правят, за да "отмине бурята". Разбира се, това са методи, които са се доказали в нашето семейство. Сигурна съм, че и вие ще откриете най-работещата формула, а аз лично ви пожелавам изобщо да не ви се налага. До следващата седмица!