Природата ни е създала съвършени, но за агресивния микросвят ние сме просто благоприятна среда. С раждането ни това, което ни посреща, е най-пълноценната и нежна грижа - кърмата. Кърмата не е просто мляко. В нейния състав участват различни вещества, които подготвят младия организъм за по-лесното му приспособяване в новата реалност. Стерилността остава във вътреутробното минало.

Когато един организъм попадне в чужда среда, му е необходим механизъм за защита. При нас това е имунната система. Ние се раждаме с вроден имунитет, предоставен ни любезно от кръвта на нашите майки. Но той не е достатъчен. Всичко останало придобиваме в хода на нашия живот. Започвайки от кърменето.

Кърменето не е просто поредното свидетелство в подкрепа на дарвиновата теория за принадлежност към групата на млекопитаещите. Кърменето е процес, чрез който бебето се сдобива с важни за организма му вещества - протеини, въглехидрати, мазнини, минерални соли и вода, които не са просто храна, а изграждащи важни защитни механизми.

При протеините, приети от кърмачето, основна роля има лактоферинът. Той се намира в най-висока концентрация в коластрата, последващата кърма и в млякото на кравата. Този мултифункционален елемент може да бъде намерен и в сълзите, слюнката и назалния секрет. Ако това звучи странно, то е защото не намираме общо между всички тези флуидни форми. Но познавайки свойствата на лактоферина, разбираме, че причината за наличието му в тях е напълно логична. Нарича се защита срещу патогени.

Имунна защита чрез активно действие срещу патогени

Лактоферинът предпазва от патогенната инвазия в организма като намалява действието на болестотворните микроорганизми или направо ги елиминира.

От момента на раждането си малкият човек е изложен на зловредното въздействие на милиарди микроскопични вредители. Лактоферинът е един от компонентите на имунната система, който увеличава продукцията на клетките-убийци в организма - най-мощното оръжие срещу патогени. Но освен изпълняващ основната си биологична функция - свързване и транспортиране на железни йони, с приемането му отвън се активира допълнителна защита, която има антибактериални, антивирусни, антипаразитни, каталитични, противоракови и антиалергични функции и свойства. За някои от тях, които имат научно обусловени доказателствени данни ще ви разкажем сега.

Антибактериалните свойства на лактоферина се пораждат чрез различни механизми. Бактериите се нуждаят от желязо, за да растат. Лактоферинът изолира свободното желязо и по този начин възпрепятства свободния растеж на бактериите. От друга страна от окислителния процес на желязото се уврежда клетъчната стена на бактериите, в следствие на което те се разпадат.

Кравето мляко има едно предимство пред човешката кърма - лактоферинът в него предотвратява прикрепването на Helicobacter pillory в стомаха, с което намалява нарушенията в храносмилателната система.

Антивирусните свойства идват от активното отклоняване на вирусните частици от прицелните клетки, тъй като лактоферинът ползва същите липопротеини, които ползват и много вируси - херпес симплекс 1 и 2, цитомегаловирус, вирусът на хепатит С, HIV, хантавирус, ротавирус, полиовирус тип 1 и човешки респираторен синцитиален вирус. Ако патогенът вече е проникнал в човешката клетка, лактоферинът има способността да потисне репликацията му чрез въздействие върху определени имунни клетки.

Противогъбичният ефект е свързан с влиянието върху най-честата опортюнистична орална и генитална инфекция, причинена от Candida albicans.

Добавена имунна защита

Лактоферинът може да се изолира от млякото, но може и да се произведе рекомбинантно. Много хора развиват непоносимост към лактозата в млечните продукти, поради намаленото количество ензими за разграждането й след детската възраст. След спиране на кърменето, децата, от друга страна, не винаги получават достатъчно качествено прясно краве мляко, което да продължи да ги защитава. Предвид многобройните му качества, истинско предизвикателство за науката е изолирането и предлагането на лактоферин в различни хранителни добавки.

Снимка: iStock by Getty Images

Това, което природата ни е дала в състава на кърмата, за да предпази крехкия детски организъм и да увеличи защитните му функции, днес можем сами да набавим в аптека. Стига да сме наясно, че здравето си струва. От скоро на българският пазар немската марка Допелхерц представи своя нов продукт за укрепване на имунната система Aviralex , чиято основна съставка е лактоферин.

За по-добра защита и подобрена имунна функция към препарата има добавени още плеяда ценни съставки: стандартизиран екстракт от черен бъз, познат със свойството си да въздейства благоприятно на горните дихателни пътища и стандартизиран екстракт от джинджифил, който намалява свободните радикали и спомага за редуциране на оксидативния стрес.

И още: витамин D3, витамин А, витамин С и цинк.

Като всяко действие за и срещу сложни процеси, комплексният подход е винаги е най-ефективното решение. Още повече за нация, при която базовите нива на основния поддръжник на имунната ни система - Витамин D3, прогресивно намаляват. Чувствителен и зависим от начина ни на живот и хранене, този безценен витамин все по-често се налага да бъде приет като добавка. Но с комплексната формула на Aviralex ще можем да си спестим допълнителен прием и досадната особеност на мастноразтворимите витамини да ги приемаме с нещо мазно.

Какъвто е случаят и с Витамин А. Многофункционален и с участие в редица важни биохимични процес на този витамин се разчита, заради благоприятното му влияние върху лигавиците, които са естествена бариера срещу патогени, но също и портален вход на патогените към организма.

Витамин С е мощен антиоксидант и спомага за намаляване чувството на умора, а цинкът колаборира с него срещу оксидативния стрес и допълнително възпрепятства прикрепянето на вирусите към епителните клетки.

Кога ни е необходим комплексът Aviralex?

Като всяко средство с меко действие на протекция без да натоварва излишно имунната система чрез стимулация, Допелхерц Aviralex е изключително подходящ за профилактика в есенно-зимния сезон, когато вирусните инфекции са в разгара си. При случаи на чести боледувания, при предразположеност на организма към бактериални усложнения, при лесна уморяемост и работа в големи екипи, особено в затворени пространства или казано накратко - преди, повреме и след боледуване, той е ефективно средство за защита и бързо възстановяване.

Всъщност, това е като да попитаме кога му е необходимо на бебето кърма...


Материалът е изготвен със съдействието на Допелхерц.