Декември е коледен, сладък, ароматен. Събрахме на едно място предложенията за коледни рецепти от 7 кулинарни блогъри, от които направо замириса празнично и усетихме топлината на готварската печка.

Снимките и описанията са любезно предоставени от авторите на тези кулинарни вълшебства. Към всяка има линкове към блоговете и социалните профили на нашите гост-готвачи - надникнете за още вкусни и красиви идеи.

Лешникови линцери с шоколад

Автор: Даниела Ламбова, Dani's Cookings

Вижте още рецепти в Instagram и Facebook

ПРОДУКТИ за 28 сладки

120 г разтопено масло

1 голямо яйце

70 гр лешници

210 гр брашно

2 ч.л. ванилова есенция

135 гр захар

1/3 ч.л. сол

150 гр течен шоколад

По желание: пудра захар за поръсване

Снимка: Dani's Cookings

ПРИГОТВЯНЕ

В кухненски робот сложете лешниците, захарта и брашното. Смелете ги за 30-60 секунди, докато станат почти като брашно. Изсипете сместа в голяма купа и добавете разтопеното масло, яйцето, солта и ванилията. Разбъркайте с дървена лъжица и след това леко замесете с ръце, за да направите тесто.

Сложете тестото в хладилника за 30-60 минути. Загрейте фурната до 180º C. Покрийте две големи тави с хартия за печене. Изрежете сладки с кръгла форма с диаметър 5 см. В средата на половината направете дупка с по-малка формичка (например, форма-сърце за фондан).

Изпечете сладките за около 10 минути или докато станат златисти по ръбовете. Залепете ги с течен шоколад, като отдолу слагате сладка без дупка, а отгоре с дупка. Поръсете с пудра захар по желание.

Меки претцели

Автор: Наталия Тодорова, The Little Chef

Вижте още рецепти в Instagram и Facebook

ПРОДУКТИ за 8 претцела

550-600 гр брашно (ние ползвахме бяло)

3 с.л. олио или зехтин

1 с.л. сол

1 с.л. захар

1 пакетче (7 гр) мая на прах

360 мл топла вода

1 яйце (или само жълтък)

1 с.л. сода за хляб

Морска сол за поръсване

Снимка: The Little Chef

ПРИГОТВЯНЕ

В голяма купа смесете водата, захарта и солта и разбъркайте. Добавя се сухата мая и се оставя за 5 мин. да почине, докато маята шупне.

Към водата с маята прибавете 2 с.л. мазнина (зехтин или олио) и на части пресятото брашно, като бъркате с лъжица. Постепенно започва да се оформя тесто. Когато бъркането с лъжица стане трудно, преминете на замесване с ръце.

Извадете топката тесто от купата и намажете дъното и стените с останалата 1 с.л. мазнина. После върнете обратно тестото в купата, покрийте и оставете на топло да втаса за около час, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се изважда от купата и се разрязва на 8 равни парчета. На този етап е необходимо да поставите на котлона голяма тенджера с 3 л. вода да заври. А фурната се включва да загрее на 200 градуса с вентилатор.

От парчетата тесто се оформят тънки и дълги фитилчета и се увиват във формата на претцели.

В заврялата вода изсипете 1 с.л. сода за хляб (внимавайте, ако прекалите с количеството, гевречетата ще имат леко соден вкус). Голяма тава се застила с хартия за печене.

Всяко геврече се топва във врящата със сода вода за около 30 секунди. След това с помощта на решетъчна лъжица се изважда, отцежда се и се нарежда в тавата. Във варенето е тайната на това гевречетата да останат меки отвътре.

Сварените претцели се намазват с разбито яйце (или само жълтък) и се поръсват с едра морска сол. Пекат се в загрятата фурна около 15 минути, докато получат приятен златист загар.

Ябълков сладкиш "Коледен венец"

Автор: Кристина Орсова, В чехлите на мама

Вижте още рецепти в Instagram и Facebook

ПРОДУКТИ

За 1 блат (за рецептата трябват два блата, т.е. двойно количество от описаните продукти):

3 яйца

60 г кокосово масло

60 г кафява захар

1 средна ябълка, обелена, почистена и настъргана на едро

100 г пълнозърнесто брашно

30 г брашно от рожков (може да се замени с какао на прах)

1 ч.л. бакпулвер

За слепяне на двата блата: 100 г плодово сладко по избор

За кувертюра:

100 г черен шоколад

100 г бял шоколад

клонки розмарин и боровинки

2 с.л. бадемово брашно или пудра захар по желание

Снимка: В чехлите на мама

ПРИГОТВЯНЕ

Този симпатичен коледен венец се състои от два блата ябълков сладкиш, слепени сплодово сладко, полети обилно с шоколад върху който нежно са се настанилиароматни клонки розмарин и сочни боровинки, поръсени с бадемово брашно. Можеда звучи сложно, но всъщност се приготвя много лесно и е чудесно на аромат, асочността му го прави сред любимите ни коледни десерти.

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с малко кокосово масло дъното и стените на тава с кръг по средата.

Разбийте яйцата, захарта и разтопеното кокосово масло. В отделна купа смесете двата вида брашно и бакпулвера. На средна степен на миксера бъркайте и добавете постепенно брашното, докато съставките се смесят хубаво. Получава се гъста лепкава смес.

Добавете рендосаната ябълка и разбъркайте на ръка. Излейте сместа в тавата и я разпределете леко с лъжица. Накрая тръснете тавата леко в масата, за да излязат въздушните джобчета, ако са се оформили такива в сместа. Пече се около 15 минути.

Извадете първия готов блат и го поставете върху решетка, за да изстине. Повторете същите стъпки за втория блат.

Когато и двата блата са изстинали, намажете първия с плодовото сладко и внимателно поставете втория върху него. Леко притиснете с длани отгоре.

Разтопете първо черния шоколад на водна баня и полейте с него венеца, така че да се разтече от всички страни. Най-лесно е да поставите венеца върху решетка, а решетката върху тава, така излишният шоколад ще капе в тавата и после лесно може да го съберете и използвате за нещо друго.

Идва ред на белия шоколад, който се излива върху черния, за да се получат разкошни преливки. Подредете отгоре клонки розмарин, които наподобяват борови клони. Сложете боровинки. Може да използвате и малини, зрънца нар или сушени червени боровинки по желание.

За финал поръсете с пресято бадемово брашно или пудра захар.

Венецът следва да престои в хладилника, за да стегне преди консумация. Ако приготвяте венеца за повече хора и имате време, изпечете 4 блата и удвоете съставките за глазурата. Така ще получите още по-разкошен и пищен коледен десерт.

Безглутенови меденки с фъстъчено масло

Автор: Станка Стоянова, Know How to Cook

Вижте още рецепти в Instagram и Facebook

ПРОДУКТИ

1 яйце (60 г с черупка / 52 г без черупката)

100 гр бадемово брашно

60 гр мед

50 гр фъстъчено масло

30 гр нишесте от тапиока

1 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. канела

1/4 ч.л. джинджифил на прах

1/8 ч.л. смлян карамфил

1/8 ч.л. смлян кардамон

За декорация (по желание): черен шоколад (мин 70% какао) или какаова паста

Снимка: Know How to Cook

ПРИГОТВЯНЕ

Разбийте яйцето в купа. Прибавете меда и фъстъченото масло. С телена бъркалка смесете продуктите, докато се получи хомогенна смес. В отделна купа смесете всички сухи съставки и ги разбъркайте.

Добавете брашното и подправките към течните съставки. Разбъркайте до получаване на лепкаво тесто. Покрийте купата с капак или домакинско фолио. Сложете я в хладилник и оставете да се охлади поне за 2-3 часа. Може да престои там и една нощ.

Включете фурната на 160-170 градуса с вентилатор. Застелете плитка тава с хартия за печене. Оформете с ръце топчета с размер на малък орех. Подредете ги на разстояние в тавата.

Изпечете сладките за 6-8 минути, докато започнат да придобиват златист загар. Наблюдавайте ги, защото времето за печене може да варира според размера на меденките и фурната.

След охлаждане може да ги декорирате с разтопен шоколад или какаова паста.

Коледен маслен кекс със сушени плодове

Автор: Албена Тодорова, В кухнята с Бени

Вижте още рецепти в Instagram и Facebook

ПРОДУКТИ

Нужни са:

220 гр. микс от сушени плодове (напр. кайсии, череши, боровинки, цитрусови корички)

150 гр. масло (на стайна температура)

120 гр. захар

3 яйца

1 ч.л. ванилия

Малка щипка сол

180 гр. брашно

2 ч.л. бакпулвер

2 с.л. прясно мляко

5 с.л. тъмен ром (3 с.л. за накисване на плодовете и 2 с.л. за тестото)

Малко натурално нишесте за сушените плодове (около 1 ч.л.)

Снимка: В кухнята с Бени

ПРИГОТВЯНЕ

Сложете сушените плодове в купичка, по-едрите нарежете на парченца. Полейте ги с 3 с.л. ром, разбъркайте и оставете настрана.

В купа сложете мекото масло, захарта, ванилията и солта. С миксер разбийте на гладъккрем за около 2 минути. Добавете едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате по половинминута с миксера. Брашното пресейте с бакпулвера. Като разбърквате с шпатула, дочавейте на части брашното, редувайки го с прясното мляко и останалите две лъжици ром, докато сеизчерпат. Получава се много гъста смес.

В чиния сложете отцедените плодове и ги поръсете равномерно с нишестето. То трябва да полепне по тях, за да не потънат на дъното при печенето. Изсипете ги в кексовата смес и разбъркайте, за да се разпределят равномерно.

Форма за кекс с размер 30х11 см. намажете добре с масло и леко поръсете с брашно. С лъжица разпределете сместа и леко я загладете. Пече се в загрята на 170 градуса фурна около 40 мин. или до суха клечка. Оставете да изстине напълно, след което прехвърлете в поднос и поръсете с пудра захар.

Постен кекс-елхички

Автор: Харитина Виденова, Професия Mама

Вижте още рецепти в Instagram и Facebook

ПРОДУКТИ

250 мл. гореща вода

200 г брашно

170 г захар

80 мл. олио

25 г какао

1 с.л. ябълков оцет

1 пакет бакпулвер (7 г)

1 ч.л. сол

Ванилия

За декорация: бял шоколад; перлички; кокосови стърготини; захарни пръчици

Снимка: Професия мама

ПРИГОТВЯНЕ

Включете фурната на 180 градуса с вентилатор. Какаото разтворете в горещата вода и оставете за около 2-3 минути. През това време смесете брашното, солта и бакпулвера.Към какаото добавете олиото, захарта и ванилията и разбъркайте добре.Добавете в сместа и брашното и разбийте, после включете и лъжица оцет.

Сместа изсипете в малка правоъгълна тава с хартия за печене или предварително намазнена, размер около 25 х 20 см. Кексът се пече 25-30 минути (до суха клечка). Оставя се да изстине върху решетка.

Кексът се нарязва на дълги триъгълници (да наподобяват ерхички), всеки от които се нанизва на клечка от шишче или сламка. Декорира се с разтопен бял шоколад, перлички, захарни пръчици и др. По желание.

Коледни локумки

Автор: Адриана Дечина, Foodriana

Вижте още рецепти в Instagram

ПРОДУКТИ

1 ч.ч. Бяло вино

1,5 ч.ч. Олио

1 ч.л. Сода, загасена с оцет

Брашно (около 3,5 ч.ч. ми излиза на мен)

2 пакетчета локум

Орехи (по желание)

Пудра захар за овалване

Снимка: Foodriana

ПРИГОТВЯНЕ

Нарежете локума на малки кубчета и го оставете в чиния с пудра захар, за да не залепват парчетата, докато подготвяте тестото. Орехите се начупват.

Виното, олиото и содата се разбъркват. Към тях добавете брашно на око и месете до получаване на меко тесто. Необходимо е около 3 и 1/2 ч.ч. брашно.

Тестото се покрива с фолио и се слага в хладилник за около 20-30 минути. Когато е готово, вземете малко тесто, сложете в средата парченце локум и четвърт орех (по желание) и оформете топче. Готовите топчета се нареждат в тава, застлана с хартия за печене, и се слагат в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато придобият загар (около 25-30 минути). Kогато са готови, още докато са горещи, оваляйте в пудра захар.