Вижте снимки >>

Перперикон е археологически комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище, свещен град и крепост.  Разкопките там започват през 2000 г. и продължават, разкривайки голям скален град, чийто разцвет е през римската епоха, макар историята му да започва няколко хилядолетия по-рано. Предполага се, че това е прочутото в древността светилище на Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите. Върху специален олтар се извършвал винено-огнен обред и според височината на пламъците се съдело за силата на предсказанието.

Археологическият комплекс се състои от четири основоопределящи части, представляващи съвършена композиция от новокаменната епоха - мощна крепостна стена; акропол; дворец, изсечен в скалите и заемащ площ от 10 000 кв. м. и предградия - малки улички в скалите, жилищни сгради и храмове.

Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от    гр. Кърджали, на скален връх с кота 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост, край което тече Перперишката река, вливаща се наблизо в язовир “Студен кладенец”. По поречието на реката са разположени археологически обекти от различни епохи, подредени около естествения център Перперикон.

Конкурсът Мис Земен Рай, който има за цел да покаже някои от най-красивите български лица, както и да популяризира българските природни забележителности и да стимулира туризма в пределите на България. Всеки месец в конкурса Мис Земен Рай ще бъде избирана една красива българка, с която ще бъде заснета професионална фотосесия на фона на изключителна българска природна забележителност. В края на 2010 от най-добрите снимки ще бъде издаден календар. Всяка красива българка, която иска да участва в конкурса Мис Земен Рай може да изпрати свои снимки, данни, координати за обратна връзка и информация за любимата си българска природна забележителност на e-mail: [email protected]. Повече за конкурса вижте тук >>

Всеки ден в Dir.Bg ще бъде представяно едно от момичетата, изпратили снимки за участие в конкурса и неговото любимо място в красива България. Представена веднъж на страниците на Life.dir.bg, участничката ще се състезава за Мис Земен Рай за съответния месец и губи правото си на участие в следващите месеци до края на 2010 година. Момичетата, изпратили снимки за участие през месеца, които не са представени на страниците на Life.dir.bg, продължават да имат шанса да бъдат избрани през следващите месеци. Мис Земен Рай за месеца ще бъде избирана само от представените на страниците на Life.dir.bg през съответния месец участнички. Успех на всички кандидатки и благодарим за страхотните отзиви за идеята на конкурса!
Вижте Мис Земен Рай за м. октомври >>