Първата дама на Мексико обвини луксозния бранд "Ralph Lauren" от САЩ, че плагиатства традиционни мексикански мотиви в колекциите си, предават задокеанската преса.

"Хей, Ралф (Лорън): вече разбрахме, че наистина харесваш мексиканските мотиви", написа в Инстаграм Беатрис Гутиерес, писателка и изследовател, съпруга на президента на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор. "Но копирайки тези мотиви, извършвате плагиатство, което е незаконно и неморално".

Към публикацията е прикачена и снимка на жилетка с пъстър мексикански традиционен дизайн, част от колекцията на модната къща, която е изложена в магазин.

От "Ralph Lauren" казаха пред Ройтерс, че са "изненадани" да научат, че продуктът все още се продава, след като е издадена заповед да бъде изтеглен от пазара преди няколко месеца.

"Дълбоко съжаляваме за случилото се и както винаги, сме отворени за диалог по темата как да подобрим нещата", се посочва в изявление на компанията.

Американският производител на облекло бе поел ангажимент всички нови продукти с традиционни мотиви след колекцията лято 2023 г. да се създават чрез програма за признаване на произхода и за сътрудничество. Ройтерс откри дрехата в онлайн магазин на цена от няколкостотин долара. Проверка на АФП установи, че продуктът се предлага за 300 щатски долара.

Гутиерес посочи, че използваните мотиви в модела са характерни за коренното население в районите Контла и Салтийо и изрази надежда, че американският бранд ще възмезди тези общности, които творят с любов и без печалба.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор започна активна кампания от началото на мандата си през 2018 г. за връщане на реликви от предколумбовото наследство на Мексико и успява да върне мексикански антики, като завежда дела срещу аукционни къщи в САЩ и Европа, предава БТА.

През юли мексиканското правителство поиска от китайския моден бранд "Shein" да обясни с какво право използва традиционни мотиви на маите в свой продукт, в резултат на което артикулът бе спрян от продажба.

Мексико подаде оплакване и срещу множество дизайнери и модни къщи, сред които "Louis Vuitton" от Франция, венецуелката Каролина Ерера, испанската "Zara" и други.