Те използвали компютърен модел, който предсказва последствията от наднорменото тегло. Техните изчисления показват, че диабетът и сърдечните заболявания лишават затлъстелите хора от близо 19 години живот в крепко здраве.

Хората с индекс на телесната маса 35 и повече е вероятно да изгубят осем години от живота си. Затлъстелите хора с индекс на телесната маса между 25 и 30 съкращават живота си с до три години. Индексът на телесната маса, който измерва теглото спрямо височината, се използва за оценяване дали човекът има наднормено тегло.

Здравословният индекс на телесната маса варира между 18,5 и 24,99. Хората с индекс между 25 и 29,9 се определят като "затлъстели", а тези с индекс над 30 се смятат за клинично затлъстели, въпреки че резултатът може да е подвеждащ за спортисти и жени и за бременни жени. Индекс над 35 се смята за "болестно затлъстяване".

"Нашият компютърен модел показва, че затлъстяването се свързва с повишен риск от развитие на сърдечно заболяване, инсулт и диабет. Това намалява значително продължителността на живота и годините на крепко здраве без хронични заболявания спрямо хората с нормално тегло", казва ръководителят на изследването проф. Стивън Гроувър от университета МакГил в Монреал, Канада.