Ушев се появи грейнал на червения килим, спретнат в костюм с перфектна кройка. Негова дама бе дъщеря му Алекс, която го е вдъхновила за образа на Вайша. Тя избра за появата си оригинална черна рокля, естествена прическа и минимален грим. Предпочитана тенденция сред младите българки на международния червен килим след фурора на Анжела Недялкова в Единбург и Берлин. Вижте снимки >>

"Сляпата Вайша" на Ушев обаче не успя да триумфира на церемонията. В категорията "Късометражен анимационен филм" Оскарът отиде при "Свирчо" на Pixar.

"Нямах големи надежди, но вечерта бе определено много вълнуваща, весела и забавна. Двете големи новини на церемонията – "Ла ла ленд" не спечели приза за най-добър филм, "Сляпата Вайша" – за късометражни анимационни ленти. И ако едното беше неочаквано, другото не буди изненади. Като цяло номинацията ни беше случайност. Моето лично мнение е, че вкусът на Академията не е най-доброто мерило за качество", обясни Ушев пред БНТ.

Големият гаф и победителите >>
Роклите >>
Партитата след Оскарите >>

На червения килим той играл и ролята на фотограф за дъщеря си:

"Дори не познавах голяма част от номинираните тази вечер. Тя обаче ги знаеше и дори се снима с голяма част от тях. Наградите всъщност послужиха като житейски урок за нея в рамките на четири часа. В началото тя се вълнуваше страшно много, но в края се обърна към мен с думите: 'Това е много фалшиво'."

Във Фейсбук Тео написа:

"Поздравления за моя скъп канадски приятел и колега Алън Барило и Оскара му за късометражна анимация! Това е най-добрият късометражен филм на Pixar от години! Успех, друже!"