Това каза пред журналисти в Арбанаси, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки, информатика и английски език.

Според него този недостиг е различен за отделните региони. Обобщената информация за обявените работни места в бюрата по труда показва търсене на близо 3000 учители, като до началото на новата учебна година обявените места ще бъдат заети, прогнозира той.

Министерството на образованието и науката е подготвило стратегия за справяне с проблема, която ще бъде обсъдена на форум през септември.

Според министър Вълчев единият вариант е да бъдат привлечени повече млади хора да завършват висше педагогическо образование.

Разработва се програма, която ще включва мерки за ангажиране на учителите в ранна пенсионна възраст с позиции към по-ниско натоварване.

Третата алтернатива е хора, с различно образование да придобият педагогическа квалификация и да се включат в учебния процес.

Министърът на образованието участва в национална работна среща преди новата учебна година с директорите на регионалните управления по образованието.
На нея се обсъждат новите моменти през учебната година. Една от темите е работата на екипите, които трябва да връщат учениците в училищата.

Как ще връщат отпадналите от училище деца >>>

Министърът посочи, че екипите започват работа от 1 септември, а където е необходимо работата ще продължи и след 15 септември.

По думите му, работата на екипите, които ще работят за връщане на децата в училище, ще е в рамките на 130 000 - 150 000.

Според министъра, обхващането в предучилищна възраст е ключово за децата, които са от семейства, чиито родители са с ниско образование, чиито майчин език не е българският.

По думите му подготовката в предучилищна възраст е едно от най-важните условия за интегрирането им в образователната система.

Вълчев посочи, че за връщането на отпадналите в училище се надява да се използват и всички механизми на принуда.

Той обясни, че ще има пряка работа с родителите, някъде ще се използват и медиатори. Министърът обясни, че ще се променят и правилата за отпускане на помощи. Може бе ще обвържем допълнителни помощи с посещаемостта в училище, каза той.

За непълнолетните майки, които са в майчинство и не посещават училище, министърът каза, че те могат да продължат обучението си на по-късен етап и са от тези случаи, към които ще бъдат фокусирани усилията.

Според първоначалния проект за бюджета за образование за следващата година парите ще бъдат увеличени с над 350 милиона лева, съобщи още Вълчев.
ИЗБРАНО