Дончев съобщи по време на дискусия в МС, че трябва да има възможност за промяна в НК, с която родители, които умишлено пречат на децата си да посещават училище, да носят наказателна отговорност.

Той изтъкна още и необходимостта от това да сигнализираме, ако видим, че дете не посещава учебно заведение, а не само да се разчита на мобилизацията на държавата по темата.

Цялата държава се мобилизира срещу отпадането на ученици, каза преди няколко дни вицепремиерът Томислав Дончев. Според него една от грешките в годините назад е, че за обхващането и насърчаването на децата да бъдат в училище се е разчитало основно на педагогическия персонал.

Днес в Министерския съвет се състоя заседание на координационното звено по изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане в образователната система и предотвратяване на отпадането на деца и ученици в задължителна училищна възраст.

Дончев информира, че 206 378 са децата, които никога не се посещавали или са отпаднали от образователната система.

За връщането на тези деца в системата са мобилизирани 11 632 души от различни ведомства, разпределени в над 1000 екипа в страна. Те вече са обучени и сега започват работа според компетенциите.

Ще се използват позитивни и санкционни методи, допълни Дончев, и даде пример, че където няма подкрепа от семейството и няма желание децата да се пращат на училище, ще има глоби и лишаване от социални права, където проблемът е от икономически или социално-битов характер, ще се помага.

Вицепремиерът изтъкна и необходимостта не само учениците да бъдат връщани в училище, но и да могат да се задържат там. Той посочи още, че ще се обръща специално внимание на учителите, които работят с деца с по-труден профил или са в такова училище.

Информацията за децата и учениците, както и работата с тях, ще се управлява чрез информационна система "Посещаемо и безопасно училище", която надгражда разработената от 2016 година система "Безопасно училище".
Данните ще са видими през защитени портали от общинския кмет, от областния управител и от директора на Регионалните управления на образованието /РУО/.

Ще бъде открита и национална телефонна линия - 0800 10 112 и e-mail [email protected], на които могат да се подават сигнали за отпаднали от образователната система ученици и такива в риск от отпадане.