Всеки любопитен и амбициозен млад човек в 21-ви век знае, че ако иска да учи нови неща, да изгради вълнуваща кариера и да общува с хора от цял свят, е желателно да владее английски език на добро ниво. Все повече хора се насочват и към испанския език, тъй като той е майчин на повече от 400 милиона души и се ползва активно на 4 континента, коментират от "Уча се".

В същото време има един друг език, който вече няколко века играе ключова роля в културата, политиката и икономиката на Европа (и не само) и следователно е плюс за всеки, който може да го ползва. Вероятно се досещате, че говорим за френския език.

От Уча.се вярват, че френският е не просто чудесен избор за всеки, който се чуди какъв чужд език да учи, но и прекрасно средство за личностно и професионално развитие. Ето причините.

Третият най-влиятелен език в света

Френският е официален език на редица държави в Европа, Африка, Карибите и Северна Америка. По данни на Световния икономически форум той е третият най-влиятелен език в света след английски и мандарин. Днес френски говорят над 220 милиона души, от които около 40% живеят в Европа. Значителен е и броят на френскоговорящите в Африка, което е резултат от активното участие на Франция в колонизацията на континента.

Инструмент за международна кариера и бизнес

Владеенето на френски разкрива прекрасни възможности за работа във водещи компании както във Франция, така и в други страни с богати икономики като Швейцария, Белгия, Люксембург и Канада. Френският също така помага в граденето на кариера и правенето на бизнес в африкански държави като Мароко, Алжир, Сенегал, Камерун и Кот д"Ивоар.

Езикът на дипломацията

Френският е сред официалните езици на Европейския съюз (ЕС), Съвета на Европа, Организацията на обединените нации (ООН), НАТО, Международният олимпийски комитет и други международни организации. Той е и основният език на трите града, в които се намират институциите на ЕС - Страсбург, Брюксел и Люксембург, както и на швейцарския град Женева, който е дом на организации като Световната търговска организация (СТО), Световната здравна организации (СЗО) и Световната организация за интелектуална собственост (СОИС).

Билет за незабравими пътешествия

Ако копнееш един ден да посетиш Айфеловата кула и Лувъра в Париж, да се поглезиш в Монте Карло, да изследваш Мадагаскар или да си починеш на Сейшелите, престоят ти на тези места ще бъде далеч по-пълноценен и приятен, ако говориш френски. Струва си да се отбележи, че Франция се нарежда на първо място по брой туристи в света (над 80 милиона на година), а по същия показател столицата Париж е в топ 3 на най-посещаваните градове в Европа и сред 10-те най-посещавани градове в света.

Ключ към изключително богата култура

Колкото по-добре се справяш с френския, толкова по-лесно ще можеш да следиш тенденциите в модата, визуалните изкуства, танците, театъра и кулинарията. С помощта на френския ще можеш също да се потопиш в произведенията на писатели от ранга на Антоан дьо Сент-Екзюпери, Шарл Перо, Виктор Юго и Албер Камю,, да "общуваш" с философи като Жан-Жак Русо, Жан-Пол Сартр, Ролан Барт и Мишел Фуко и да разбереш посланията на песните на музикални икони като Едит Пиаф, Шарл Азнавур, Лара Фабиан и ZAZ. Да не забравяме и за френското кино, дало на света таланти като Луи дьо Фюнес, Ален Делон, Жан-Пол Белмондо и Бриджит Бардо. И всичко това в комбинация с киш, рататуй, кроасани, крем брюле, най-различни сирена и много други неустоими вкусотии.

Трамплин към други влиятелни езици

Френският, който е известен и като езика на любовта, е чудесен трамплин за изучаването на други романски езици като испански, италиански, португалски и румънски. Той ще ти е полезен и при изучаването на английски, който включва множество думи с френски произход.

В случай че търсиш още причини да учиш този език, имай предвид, че преди месец Франция спечели Световното първенство по футбол в Русия и че Париж ще приеме Олимпийските игри през 2024 г.