Държавата подема нова инициатива в нов опит да намали жертвите по пътищата. Няколко седмици преди първия учебен ден Министерството на регионалното развитие и благоустройството предлага червени "зебри" до училища и детски градини вместо традиционните пешеходни пътеки.

Основната цел е да се повиши безопасността на движението по пътищата, след като през март тази година проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, установи, че 2/3 от пешеходните пътеки в България са "откровено и отчайващо безхаберие".

Екипи на МВР и МРРБ провериха около 14 000 "зебри", а регионалното министерство беше задължено да направи регистър на пешеходните пътеки и да предложи промени в нормативната уредба.

По конвенция пешеходните пътеки трябва да бъдат бели, поясни в сутрешния блок на "Нова телевизия" Румен Миланов от сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност".

"Това, което е положително и което каза главният прокурор, беше, че трябва да се въведе законов ред по маркировката. Тук идва въпрос за осветяването на пешеходните пътеки. Те трябва системно да се освежават", заяви Миланов.