От тази есен учениците от първи до седми клас ще могат да избират откъде да четат уроците си - от учебника или от компютъра. В края на миналата учебна година правителството отпусна средства за достъп до електронно четими учебници.

Тази година 9-годишната Марина Велкова ще бъде в трети клас. След щастливата ваканция обаче ѝ предстои бремето на тежката раница.

"Много ми тежи раницата, даже тежи повече от мен, понеже имам много учебници и тетрадки", каза тя пред bTV.

И Марина, и баба ѝ са чували за варианта хартиените учебници да се заменят с електронни. И на двете идеята им допада.

"Те ще облекчат децата, но родителите дали ще имат възможност да ги закупят, за да им предоставят. Това е важно също", смята Мария Маринова.

Родителите на ученици до седми клас не трябва да плащат за електронно четимите учебници. Те ще бъдат точни копия на книжните, но повечето не включват възможност за интерактивно обучение.

"При тези електронно четими варианти на учебниците учениците най-общо ще могат да ги ползват от персонално електронно устройство в PDF вариант, може и офлайн, но от платформа на съответното издателство - така че да се запазят авторските права", разясни просветният министър Красимир Вълчев.

Според учители все още има семейства, които не могат да купят електронни устройства на децата си. По думите на преподавателя по информационни технологии Стефан Дацов обаче училищата могат да компенсират тази липса.

"Но затова сме ние в училище, осигуряваме среда в компютърни кабинети, която могат да използват по всяко време извън училище", посочи той.

В първите дни на новата учебна година всички ученици ще получат разяснение как точно могат да получат достъп до иновацията.

Електронните копия на учебниците са напълно безплатни за учениците, но и хартиените остават в употреба.