Как се проучва античен град? Днешните ученици няма да намерят в учебниците това, което ще покажат археолозите от разкопките в Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко.

Ръководителят на обекта доц. д-р Людмил Вагалински и заместничката му - гл. ас. д-р Сирма Александрова, ще се включат на живо оттам в петък, 13 септември, от 11 ч., за да може публиката в Музейко - София да види какво се случва при тях през окото на камерата. Така зрителите не само ще разгледат най-интересните находки, сред които и двете новооткрити римски скулптури, но и ще могат да задават въпроси, да получават отговорите на мига и да си "поръчват" накъде да се завърти обективът.

Снимка: Archaeologia Bulgarica

Този първи интерактивен видеомост Музейко - Хераклея Синтика се осъществява по идея на Archaeologia Bulgarica - същият екип, който от година и половина поддържа едноименната медийна платформа под мотото "Виж откритията, докато се случват!". Това е нов образователен проект на сдружението, което създаде и настолната игра "Археолози срещу иманяри" - вторият тираж вече се разпространява не само у нас, а и на английски език по света.

Акценти в програмата на 13 септември:

В 10:30 ч. прожекция на забавното филмче "Животът на една археологическа кофа" .

В 11:00 ч. Музейко установява видеовръзка с археолозите на разкопките в Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко.

В 11:30 ч. публиката се разделя на отбори, за да изпробва новата настолна игра "Археолози срещу иманяри".