Ако сте родител на повече от едно дете в училищна възраст, сте се убедили, че за успеха в училище и настройката за детето за учене, влияят по-скоро емоционални фактори - като мотивация за учене, отношения с учителите, нагласата на родителя и т.н., отколкото неща, които по презумпция смятаме за много важни, като например ново бюро, удобна етажерка, хубаво легло и т.н.

Все пак всеки родител се старае да осигури максимален комфорт за своето дете и да му създаде приятна обстановка у дома, която да го подтикне да се отдаде още повече на учението.

Малките ученици прекарват доста време в училище, където подготвят по-голямата част от уроците си. Въпреки това е добре да им оборудваме работно място вкъщи, за което да знаят, че е предназначено за четене и писане. Не ви е необходимо много - подходящо бюро, съобразено с ръста на детето или ако не разполагате с пространство, можете да заложите спокойно на сгъваема маса, която да се разпъва при необходимост.

Ако сте родител на гимназист, погрижете се да му осигурите възможност за уединение. Чудесно би било, ако детето си има самостоятелна стая, но ако това не е възможно, то можете да ползвате параван или някакъв вид висока етажерка, с която да разделите стаята, макар и само формално.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Следващото много важно нещо е светлината. Знаете, че тя е жизнено необходима за всеки. Но за децата, които се налага да залягат над книгите вечер, хубавата лампа е абсолютно задължителна. Изберете уред, който да предоставя различни възможности и достатъчна височина, едновременно с това да бъде лесен за употреба и преместване, защото може да се наложи да се сложи на друго място, например над леглото. И имайте предвид, че ученето само и единствено на масата е отживелица, добре е да оставите детето да учи така, както е удобно за него, особено ако резултатите в училище са добри.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

В ерата на технологиите все още има деца, които залагат на аналоговите методи за подготовка, а именно книгите. Това обаче се случва все по-рядко и все пак е добре да научите детето си да подрежда нещата си така, че да ги открива лесно и да не се лута. Покажете му как може да прави това с папки и класьори на етажерката у дома и му дайте пример, че същото нещо се случва и когато учи с помощта на електронни устройства - като смартфон, таблет или компютър. В този ред на мисли и добре да създадете условия и за двете.

За финал няма да ви учим как да декорирате стаята, тъй като за всеки това е въпрос на вкус, но една коркова дъска с пинчета винаги върши чудесна работа. На нея детето може да си слага, както снимки, спомени от някакъв преживян момент, така и да закачи програмата си за срока, да си разменя бележки с вас и да оставя важни напомняния, за да не пропусне нещо в напрегнатото си ежедневие.

Тъй като началото на учебната година наближава и обзавеждането за стаята на ученика не може да чака, вземете своята А1 Кредитна карта, за да направите всичко това възможно.