В модерна Европа без граници овладяването на чужди езици е първо и основополагащо условие за изграждане на солидна основа в развитието на всеки млад човек.

Как да помогнем на нашето дете да приеме ученето като удоволствие, а не досадно задължение?

За отговора на този въпрос се обръщаме към Дочка Кирова - филолог, юрист и специалист в организирането на езикови ваканции в чужбина.

Интересът ѝ към изучаването на езици започва още от 6-годишна възраст, когато започва да учи френски. Години по-късно посещава интензивни курсове по английски език, както през учебната година, така и през ваканцията. В университета, освен чешки език, придобива и основни познания по словашки, руски, латински и старобългарски.

Почти целият професионален опит на Дочка Кирова е в сферата на образованието в чужбина - както в организирането на езикови курсове, така и в консултирането за средно образование в престижни пансионни училища в Европа.

Как езиковите лагери в чужбина превръщат ваканциите в ефикасно образователно средство?

По време на езиковите ваканции децата придобиват увереност не само по отношение общуването на чужд език, но и се научават на повече самостоятелност и дисциплина. Те надграждат своите езикови знания, общувайки със свои връстници от цял свят, и по този начин разширяват кръгозора си. Целта е детето да се потопи максимално в естествената среда, където се говори чуждият език и да повярва в собствените си сили, което от своя страна влияе върху мотивацията за учене. Реално погледнато, тези езикови лагери, дават на децата едновременно екскурзия, забавления, уроци и знания по конкретния език.

Как трябва да бъде разпределено натоварването на децата?

Малките деца бързо отвикват от навиците за учене, придобити през учебната година. При по-големите обикновено предстоят изпити, матури, кандидатстване за висше образование. За нас родителите е важно да намерим баланса в редуването на почивка и учебни занимания. Децата имат нужда от отдих и спорт, който не само укрепва физиката, но и оказва благоприятен ефект на психиката. Самият езиков курс трябва да е по-ваканционен, в комбинация с любимо хоби, или по-интензивен, съобразен с бъдещите планове за образование. Важно е да обсъждаме и разговаряме с децата и заедно да чертаем плановете за ваканцията, а не да налагаме своите решения.

За по-малките ученици (10-13 г.) са подходящи курсове с интензивност на обучението 4 учебни часа дневно, които са в комбинация с физически забавления. Най-популярни са дестинациите в Малта, Швейцария, Кипър, Испания, Португалия и Франция. Интерес към Англия, Германия и Австрия имат предимно ученици, които обмислят да продължат образованието си в тези държави. За тях има опции за интензивни курсове, изпитна подготовка, изучаване на предмети на чужд език, както и обучение с тематична насоченост - кино, медии, изкуство, технологии.

Как се развиват през годините методите на преподаване на чужди езици?

Съвременните методики за изучаване на чужди езици са изключително гъвкави и иновативни. Те изместват фокуса на обучение от усвояването на граматически структури и наизустяване на думи и фрази към умението да се използва езикът като средство за комуникация. През годините, с устремното развитие на съвременните технологии, се наложи необходимост от по-ефективна и гъвкава организация на учебния процес.

Как съвременните подходи помагат за по-бързо запаметяване и качествено научаване?

Обучението по чужд език може да се съчетава с участие в различни дейности - спорт, изкуства, програмиране, креативно писане, фотография и др. По този начин децата развиват умението да общуват на чуждия език и да използват спонтанно и адекватно усвоените структури и лексика. Така, приемайки активна роля в процеса на обучението, детето придобива самочувствие, че може да се справя с поставените учебни задачи, както и силна мотивация за учене, което води до по-бързо усвоява езика. Изнасянето на учебния процес извън класната стая е много успешен подход, защото предразполага ученика към по-свободно и спонтанно ползване на езика.

Съвременните методики за изучаване на чужди езици са изключително гъвкави и иновативни. Те изместват фокуса на обучението от усвояването на граматически структури и списъци от думи и фрази към умението да използваш езика като средство за комуникация. Когато участват в различни спортове и клубове по интереси. децата развиват умението да общуват на чуждия език и да използват спонтанно и адекватно усвоените структури и лексика. В допълнение, те трупат знания и умения от различни области, например да плуват, да танцуват, да програмират или да се запознаят със специалности като право, медицина, икономика, и да се потопят в университетски тип атмосфера. Този начин на обучение кара учениците да осъзнаят смисъла от изучаването на чуждия език и ползването му като средство за комуникация.

Кои спортове най-често се комбинират с изучаване на чужд език?

Възможностите за комбиниране на чуждоезиковото обучение със спорт са многобройни и разнообразни - тенис, футбол, баскетбол, голф, крикет, бадминтон, волейбол, ръгби, скуош, петобой, бойни изкуства, плуване и водни спортове, конна езда, фехтовка, ветроходство, екстремни спортове, танци, шах и т.н. Все по-често децата отиват на спортни лагери, които съчетават интензивни тренировки по дадената спортна дисциплина с изучаването на език. Най-популярните спортове за такъв тип лагери са тенис на корт и футбол. Има и семейства, най-често такива с по-малки деца, които избират да придружават с децата си, защото те все още не са готови да се разделят за по-дълго с родителите. В такива случаи най-често езиковият лагер се комбинира с планирана семейна почивка в чужбина.