Подготовката за новата учебна година е в разгара си и в последните дни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов изложи препоръки с какво да внимават родителите, докато пазаруват.

В навечерието на всяка нова учебна година вълнението на учениците, родителите, учителите и на всички, свързани с образователния процес, е голямо.

Пред родителите обаче стоят и няколко задачи за решаване, свързани с осигуряването на всичко необходимо за техните деца - от учебниците, помагалата и личните документи през раницата и пособията за работа в клас и подготовката на уроците и домашните до облеклата и обувките.

Комисията за защита на потребителите извършва проверки в магазинната мрежа и в Интернет на търговци, които предлагат стоки за ученика. Инспекторите следят за обявяването на цените и правилното им прилагане, коректността на отправяните послания и предоставяната информация за характеристиките на облеклата и обувките, ученическите раници и т.н. Сериозен акцент при проверките е безопасността на стоките.

Понякога търговците с цел наистина да улеснят родителите предлагат различни оферти, но невинаги това е най-изгодната цена, предупреждават от КЗП. Затова един от акцентите при проверките е коректното обявяване на тези цени. Те проследяват и дали цената съответства на действителността. Той добави, че при проверките се обръща внимание още на безопасността на стоките и верността на информацията за техните характеристики, които често биват описвани доста примамливо да родителите.

"Нашият фокус ще бъде и върху онлайн пространството, тъй като в последните години, включително и по жалбите в предишни периоди, виждаме как родителите предпочитат да пазаруват и в интернет, където също се предлагат от електронните магазини доста каталози, комбиниращи необходимите стоки за старта на годината", отбеляза председателят на КЗП.

От контролния орган са проследявали и форуми, в които хората коментират, че след първоначалната еуфория около подготовката на учениците и закупуването на тези стоки, впоследствие са ги видели на други места на по-ниски цени.

"Притиснати от времето, обикновено се доверяваме на някой друг вместо нас да реши проблема с целия този списък от необходими неща. Но има достатъчно време и все още да бъде направен внимателен преглед и да бъдат сравнени оферти, за да не се получава впоследствие разочарование. А ние, от своя страна, ще следим за коректността при обявяването на тези промоции и намаления", казва още Димитър Маргаритов.

Председателят на КЗП съветва родителите да не се доверяват изцяло на търговците при избора на раница, а да дадат възможност на детето да я изпробва с поставена вътре тежест, за да прецени удобството ѝ, защото т.нар. анатомични и дишащи гърбове добавят към цената на раницата, а често това не е най-удобният вариант за детето.

"Има стандарти за ученическите раници, които касаят характеристики като размери, материи, от които те трябва да са направени. Когато се твърди от търговеца, че тези раници имат някакви специфични анатомични предимства и т.н., всичко това трябва да бъде доказано чрез изпитвания и чрез различни тестове", обяснява Маргаритов.

В заключение съветваме родителите да бъдат по-внимателни при избора и да се доверяват не само на търговеца, а и на собствената си преценка и тази на своето дете.