Децата в 591 училища в цялата страна ще имат собствени шкафчета за учебници и помагала през новата учебна година. Мярката е за олекотяване на ученическите раници по национална програма на Министерството на образованието, а средствата вече са осигурени. Освен учебници и помагала децата ще могат да оставят в шкафчетата и екипите за спорт: всичко необходимо в седмицата от понеделник до петък, съобщи БНТ.

Над 111 000 деца от I до VII клас ще имат собствени шкафчета в училище през новата учебна година. Предвидени са близо 2,9 млн. лева.

"Те ще се преведат. За държавните училища това вече е направено, за общинските ще бъдат преведени, тъй като вчера Министерският съвет одобри постановлението за допълнителни трансфери към общините за закупуване на ученически шкафчета", коментира Пенка Иванова, директор на Дирекция "Учебници и училищна документация" в МОН.

В столичното 119 училище вече има шкафчета за почти всички деца. Досега е плащано от училищния бюджет. С пари от националната програма ще оборудват още една стая.

"При нас условието е да не се заключват, защото имаме лошият опит, че децата си губят ключовете, а това води до невъзможност да бъдат употребявани в следващия ден тези шкафчета", каза директорът Диян Стаматов.

Шкафчетата са монтирани в стаите на децата заради противопожарните изисквания в коридорите да няма дървени мебели.

"Оттук нататък обаче ролята на всеки един учител и всеки един родител е да убеди децата да си оставят учебниците и помагалата в шкафчетата вечер, за да могат да си ги вземат в петък, когато си тръгват", добави Стаматов.

За 33 училища в благоевградска област сега предстои избор на ново оборудване, но са убедени, че ще са готови до началото на годината.

"Няма да има вече оправдания "забравих си блокчето, забравих си боичките, забравих си екипа по физкултура" Ася Миленкова, главен учител в СОУИЧЕ "Св.Климент Охридски" - Благоевград.

Идеята децата да си оставят учебниците в шкафчетата обаче се оказва неприложима за учащите след V и до VII, клас защото те трябва да учат вкъщи и учебниците ще им трябват там.

Промяната в наредбата на образователното министерство вече дава възможност на училищата така да изготвят програмите си, че децата да не се налага да носят учебници по много предмети наведнъж.

"В началото на учебната година на официалната страница на министерството ще бъдат публикувани всички одобрени учебници и помагала от учебния комплект. Срещу всеки един от тях ще бъде посочено теглото", каза още Пенка Иванова.

149 училища, кандидатствали по програмата остават без средства, заради изчерпване на ресурса. За тях финансиране ще има догодина.