На 23 април 2012 г. от 19 ч. в Sofia Live Club за трети път ще се проведе Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”. По традиция DIR.bg е официален медиен парньор на събитието и тази седмица ще ви представи всяка една от 5-те номинации за престижната награда, носеща името на култовия театрален режисьор.

Огняна  Серафимова е много талантлив и изтънчен сценограф с огромно творческо въображение и усет към детайла. Номинирана е за креативността си и за силно развития си личен и неподражаем художествен почерк в работата по спектаклите „Посещение при бащата” и „Куклен дом” с режисьор Крис Шарков.

Огняна е родена край морето, което със сигурност носи в себе си и в дълбоко сините си очи. Талантливата варненка е възпитаник на Средно Училище по Изкуствата „Добри Христов”, а през 2007 завършва и Националната Художествена Академия със специалност Сценография.  Малко след това момичето с огнено име изкарва и магистратура Сценография за куклен театър в НАТФИЗ. Работи като сценограф на свободна практика в сферата на драматичния, танцов и куклен театър. Член е на Сдружение на Сценографите към Съюза на Артистите в България и е съосновател на фондация за културно развитие Сидея. Три поредни години Огняна Серафимова е координатор към театралния фестивал „Варненско лято” и една година – координатор към Биенале на съвременното изкуство Август в изкуството – Варна.

Нейният дипломен пърформънс United Shapes of Babylon е част от представянето на НХА на Международното сценографско квадрианале в Прага през 2007г.

Изключително атрактивна е  работа на Огняна Серафимова  и в сценографските изложби: Интерактивни пространства (2010), Интерактивна акция 2(2011) и LuxLumina(2012), инициирани от САБ по повод откриването на Софийски Театрален Салон.

Въпреки младостта си Огняна има завидна артистична биография и опит и цяла колекция номинации за сценографски награди като:  „Макбет” – ДТ” Стоян Бъчваров” - Варна , „Г-н Колперт” - Театър „София” ,  „Островът на песните” и „Алегро” - ДКТ Варна, „Куклен дом” – ДТ Пловдив и много други.