И тази година зад благородната цел на фондацията застават едни от фигури от политическия, обществения и културния ни живот. Президентът Росен Плевнелиев лично ще връчи голямата награда на победителя, който ще бъде избран между 5 много силни номинации:

17-годишната виолистка Илина Илиева, драматургът, писател и поет Иван Димитров, художникът Калина Мавродиева, Театрално сдружение „Реплика” с режисьор Георг Жено и актьорът Христо Ушев.

Банкерът Левон Хампарцумян традиционно ще връчи специална награда на един от младите творци на българското съвременно изкуство. Водещ на церемонията-концерт както винаги ще бъде топ журналистът на Дарик радио Драгомир Симеонов. През изминалите 5 години в събитието участваха едни от най-обичаните ни музикални звезди. Tрадицията продължава и младите таланти ще бъдат подкрепени за пореден път от Миро и атрактивният Алфредо Торес - едни от най-верните приятели на Фондацията, от гласът-вселена Янка Рупкина и от любимецът на най-младите VenZy .

За концерта специално от Брюксел ще пристигне, топ-танго пианисистът на Европа Мария Мартинова - един от най-успелите български класически музиканти и от най-значимите имена на световната танго сцена.

По традицията всяка година „Фондация Стоян Камбарев” представя и най-младите дарования на българската музикална сцена. Тази година на сцената ще изгреят 14 годишната певица Нели Солакова и малките танцьори Шон (11г.) и Джойс (10г.).

Церемонията - концерт ще се излъчи шест пъти в каналите на основния медиен партньор БНТ, като първото ще е на 19-ти май от 23 ч., а с ТВ реализацията ще се заеме известният фотограф и оператор Васил Къркеланов.

Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България. Ценното е, че това е единствената награда, която не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области, които получават подкрепа от Фондацията в реализацията на проектите си целогодишно, а не само кампанийно.

Името на носителя на прекрасната бронзова статуетка на Кольо Карамфилов и паричната премия от 3000 лв. ще стане известно непосредствено преди събитието, след тайно гласуване от 20-те учредители на Фондация „Стоян Камбарев” - все водещи имена от културния и обществения ни живот, сред които Елин Рахнев, Самуел Финци, Георги Лозанов, Кремена Димитрова, Румен Цонков, Мариета Ценова, Димитър Гочев, Мина Милева, Светлин Нейнски, Бойко Богданов.

Председател на УС е актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Събитието е част от културния календар на столицата и е в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019г.

Вижте кратък филм за номинираните: