Наградата, носеща името на култовия театрален режисьор, се превърна в престижно отличие за младите творци в България, защото те получават сериозната подкрепа на фондацията в реализацията на бъдещите си проекти.

Красивата  бронзова статуетка и паричната премия от 3000лв. ще отидат в ръцете на един от 5-мата номинирани, които DIR.bg, като официален медиен партньор на събитието, ви представя:

Театрално сдружение  „Реплика”  с режисьор Георг Жено са номинирани за спектаклите „Истина отвъд полярния кръг”  и „Двама нещастни румънци, които говорят полски” . За „документалния театър”, който правят, за силната идея и смелостта да провокират, разголвайки най-болезнените теми на съвременното общество. За честността, силата на приятелството и уникалния талант на всеки един от тях.     

Създадохме "Реплика" с цялата си младежка наивност и любов към театъра. Искаме да го правим честен, смел и свободен. "Реплика" е нашата опозиция на застарялата театрална система в България и нашето доказателство, че може да се прави качествено, социално-ангажирано и истинско изкуство извън системата на щатните театри.

Нашата мисия е да разкриваме възможности за изява на талантливи млади актьори, режисьори, сценографи и драматурзи. За съжаление в България все още действат закони и порядки, които прекършват почти всяка свободна инициатива в областта на театъра и именно затова всяка малка победа ни е толкова сладка.

Реплика може да има тогава и само тогава, когато имаш какво да кажеш
” - твърдят те.

«Реплика» е творчески съюз членове на който са младите актьори  Ованес Торосян, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Милко Йовчев, Боряна Пенева, Милена Ерменкова, Ирина Андреева и продуцента Стефан Алексиев. Режисьор и артистичен идеолог на «Реплика» е известния немски режисьор Георг Жено, с когото младите актьори работят от началото на 2013 година. Младежкото театрално сдружение «Реплика» е регистрирано под формата на гражданско сдружение от група млади членове,  всички на възраст между 25-30 години през 2011 година.

Номинацията за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”  засега е най-сериозното признание  за артистите от сдружение „Реплика”.

Другите талантливи млади творци, номинирани за престижната награда са 17 годишната виолистка  Илина Илиева, актьорът Христо Ушев и художникът Калина Мавродиева и драматургът и писател Иван Димитров.

Вижте кратък филм за театрално сдружение ”Реплика”:


Вижте всички номинирани: