Призът, носещ името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като чакано и престижно отличие за млади творци в България. Много важен факт е, че Фондация „Стоян Камбарев” продуцира множество творчески проекти и че всички номинирани и наградени артисти биват подкрепяни за сбъдването на мечтите си. Затова и конкуренцията, за да се попадне в селекцията на 5- те номинации е много голяма.

Андрей Хамбарски
е избраният художник, който ще се бори за Голямата награда за изкуство тази година. Забелязан е за изложбата си „Телени потрети” в К.Е.В.А., София. Номиниран е за уникалната си за България скулптурна техника, с която пресъздава портрети от тел на известни световни и родни творци като Тодор Колев, Джоко Росич, Невена Коканова, Фреди Меркюри, Мерилин Монро и др. За играта на светлини и сенки, за въображението и креативността да бъде различен и оригинален.

Куклен сценограф по професия, 29 годишния Андрей продължава смелите си търсения и в тази област. Ето какво споделя за себе си:

"Работил съм с различни материали, но творбите от тел са нов начин на изразяване. Заимствал съм идеята за материята от световноизвестния скулптор Александър Калдер, с чието творчество се запознах по време на обучението ми в НАТФИЗ. Чрез телта графиката намира своя триизмерен израз. Телените портрети търсят духа и излъчването на конкретната личност. Творбите имат своята цялост, но нямат плътност на изображението. Моята цел е да се даде свобода на тези, които ги гледат. Само загатвам формите, а тяхното въображение ги завършва в облика на дадената личност."

Андрей Хамбарски e роден през 1985 г. Завършва Средно художествено училище за приложни изкуства "Свети Лука", София, а след това „Фотография” в Търновския университет и “Сценография за куклен театър“ с художествен ръководител Майя Петрова в НАТФИЗ. Работил е като реставратор на стари мебели, куклоконструктор в Столичния куклен театър и сценограф по проект за детски сериал. В момента е  художник и сценограф  на свободна практика. Номинацията му за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” засега е най-сериозното му признание.

Останалите млади творци номинирани за престижната награда тази година са кино тандемът Еди Шварц и Йордан Петков, актрисата Елена Телбис, братята цигулари Алекс /13 г./ и Мартин /16г./ Зайранови и театралният режисьор Анастасия Събева. Всеки един от тях освен номинацията си, ще получи специална награда, свързана с осъществяването на техен проект. А носителят на Голямата награда за изкуство ще стане известен в края на церемонията, след тайно гласуване на 20-те основатели на Фондация ”Стоян Камбарев” с Председател на УС Деси Тенекеджиева.

Вижте кратък филм за Андрей Хамбарски: