"Академията, която организира ежегодните церемонии за връчването на наградите Оскар, също така обеща да разнообрази ръководството си, като добави три нови места в управителния си съвет", съобщи президентът й Шерил Бун Айзъкс.

Решението идва след едноседмична вълна от критики и призиви за бойкотиране на тазгодишната церемония за връчване на престижните кино награди, след като членовете на академията номинираха само бели актьори за втора поредна година, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Вижте снимки на номинираните >>

Айзъкс, която е от афроамерикански произход, заяви, че 51-членният управителен съвет на академията единодушно е одобрил серия реформи, "за да започнем процеса на значителна промяна на нашия членски състав", пише БТА.

Друга промяна предвижда ограничаване на правото на глас на членовете до 10 години. Пълният списък на имащите право на глас членове на академията, които се смята, че са около 5,7 хиляди, никога не е бил огласяван, но според данни на медиите мнозинството от тях са бели мъже от средите на киноиндустрията.