28 % от учениците на възраст между 13 и 20 години прибягват първо до мрежата в опит да разрешат проблемите си. В интернет те търсят информация или посещават специализирани сайтове за млади хора.

Най-голям процент тийнейджъри - 34 на сто, се обръщат за помощ първо към родител или близък човек. Други 27 % се консултират с трето лице, на което имат доверие, пишат от БТА.

Близо 3/4 от анкетираните ученици споделят, че интернет ги прави щастливи. На въпрос обаче дали глобалната мрежа е заплаха за психичното здраве на младите хора, 28 % отговарят утвърдително.

Около 36 % казват, че биха препоръчали на приятелите да избягват Facebook и други социални мрежи, ако са тревожни или разстроени.

Проучването показва още, че над 50 % от учениците на възраст между 13 и 20 години са били свидетели на разисквания за самоубийство в интернет, а над 60 процента - на обсъждания за самонараняване. Най-честите проблеми, с които се сблъскват индивидите в ученическа възраст, са тревожност и депресия, стрес, и самонараняване.

Сред преподавателите 44 % смятат, че интернет вреди на психичното здраве на младите хора, а 91 % са на мнение, че честотата на психичните проблеми сред младежта се увеличава.