Стрийп получи 21-ва номинация за "Оскар" за изпълнението си във "Вестник на властта" на Стивън Спилбърг. Актрисата е печелила най-престижното киноотличие три пъти.

Вижте снимки на Мерил >>

На 88 години Кристофър Плъмър пък стана най-възрастният номиниран актьор. Плъмър вече държи рекорда за най-възрастен носител на "Оскар", след като през 2011 г. беше отличен за ролята си в "Новаци".

Към баскетболните си титли и златните олимпийски медали бившият гард на "Лос Анджелис Лейкърс" Коби Брайънт има шанс да получи "Оскар". Брайънт е сценарист и разказвач на номинирания късометражен анимационен филм "Dear Basketball".

Прочутият композитор Джон Уилямс получи 51-ва номинация за "Оскар" за музиката към "Междузвездни войни: Последните джедаи". Уилямс е номиниран 46 пъти в категорията за оригинална музика и пет пъти в категорията за песен от филм. Повече номинации в оскаровата история - 59 на брой, има само легендарният Уолт Дисни. 85-годишният Джон Уилямс е печелил "Оскар" пет пъти.

Очакванията на наблюдателите, че "Формата на водата" ще грабне най-много номинации за наградите "Оскар", се оправдаха. Фентъзи драмата на мексиканския режисьор Гилермо дел Торо получи 13 номинации, но не успя да се изравни с рекордьорите "Всичко за Ева", "Титаник" и "La La Land", които имат по 14, предаде Асошиейтед прес.

Сред деветте продукции, номинирани за "Оскар" за най-добър филм, след "Формата на водата" с 13 номинации, се нареждат "Дюнкерк" с осем, "Три билборда извън града" със седем, "Най-мрачният час" и "Призрачна нишка" с по шест, "Лейди Бърд" с пет, "Призови ме с твоето име" и "Бягай!" с по четири, и "Вестник на властта" с две.

На фона на скандала със стотици обвинения в сексуални посегателства, белязал Холивуд, номинациите за най-престижните киноотличия бяха очаквани с особен интерес. Един от най-задаваните въпроси беше дали жените най-сетне ще получат реванш.

Особено интригуваща за наблюдателите беше режисьорската категория - според мнозина символ на неравноправието между половете в Холивуд. Отговорът на този въпрос вече е ясен - в тазгодишната надпревара се намери място и за една дама. Грета Гъруиг, създателката на филма "Лейди Бърд", стана едва петата жена в историята на наградите "Оскар" след Лина Вертмюлер, Джейн Кемпиън, София Копола и Катрин Бигълоу, получила номинация в категорията за най-добър режисьор.

Първата и единствена жена в оскаровата история, печелила режисьорския приз, е Катрин Бигълоу. "Мъжкото" отличие ѝ беше присъдено за филма "Войната е опиат".
След скандала през изминалите години с "белите" награди "Оскар", сред претендентите за наградата за най-добър режисьор тази година намери място и Джордан Пийл - едва петият чернокож кинодеец, номиниран за приза.

Сред деветте продукции с номинации във водещата категория за най-добър филм, в четири главното действащо лице е жена - "Три билборда извън града", "Формата на водата", "Лейди Бърд" и "Вестник на властта".

Въпреки че откроилите се в текущия награден сезон фаворити - Франсис Макдорманд и Гари Олдман в категориите за най-добра актриса и най-добър актьор, и Алисън Джани и Сам Рокуел за поддържащи роли, очаквано получиха номинации за "Оскар", в актьорските категории не липсваха и изненади.

В надпреварата за най-добър актьор неочаквано попадна Дензъл Уошингтън, заемайки мястото на Джеймс Франко, който беше смятан за един от основните претенденти с изпълнението си в "Катастрофалният артист". Броени дни преди да приключи гласуването за "Оскар"-ите обаче, Франко влезе в друга роля - на поредния обвинен в сексуален тормоз.

В наградния сезон някак незабелязано се прокрадна името на Рейчъл Морисън. С обявяването на номинациите за "Оскар" това име вече е записано в историята - 39-годишната Морисън стана първата жена, номинирана в категорията за операторско майсторство.

Миналата година Рейчъл Морисън стана първата жена, отличена от Дружеството на нюйоркските критици с приз за операторско майсторство за работата си над "Затънали в кал" ("Mudbound"). През февруари Морисън ще се съревновава за отличието на Дружеството на операторите със същите си четирима колеги, с които е номинирана за "Оскар".