Илон Мъск, най-богатият човек на света, основател на Tesla и отскоро собственик на Twitter, е решил да празнува Хелоуин в Румъния, като за целта е наел замъка Бран в Брашов за частно парти, в което ще участват и редица други милиардери и холивудски звезди, съобщава в. "Либертатя", цитиран от БТА.

Информацията е била потвърдена за изданието от източник, близък от организаторите на партито.

Вестникът посочва, че замъкът Бран, известен още като Замъка на Дракула, е бил нает от компанията за тази нощ, когато американците празнуват Хелоуин. Предвижда се гостите да пристигнат в замъка вечерта по тъмно, тъй като не искат да бъдат забелязани, посочва цитираният източник.

Според изданието Медия Флукс сред поканените на партито са актрисата Анджелина Джоли, основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, основателят на PayPal Питър Тийл и други приятели на милиардера, включително и румънци.

Телевизия Про ТВ съобщава, че Мъск е пристигнал вчера в Румъния, а първата му спирка е била в курорта Пояна Брашов. Там той и останалите гости от групата били посрещнати с хляб, сол и сливова ракия, а вечерта било организирано празненство с лагерен огън и румънски танци. За целта била избрана туристическа хижа в Пояна Брашов в изолиран район, където гостите пристигали с миниванове.

Подробности от събитието били разкрити, след като някои от гостите публикували снимки в социалните мрежи. Те носели костюми от сериала "Война на тронове", а лицата им били покрити с маски или изрисувани, отбелязва телевизията.

Самият Мъск е публикувал съобщение в Туитър снощи, в което пише: "Прясно изпеченият хляб и сладкишите са една от големите радости в живота", което според изданието потвърждава присъствието му в Пояна Брашов.

 

Тази вечер компанията ще се премести в замъка Бран, който според някои източници е резервиран целият за "една група американци".

Директорът на замъка Александру Пришку заяви, че списъкът с гостите е поверителен и че "в момента няма никаква официална информация", но отбеляза, че "няма да е за първи път, когато на наши събития присъстват известни имена без да знаем".

Същевременно новината за посещението на Мъск породи вълна от забавни коментари в социалните мрежи, много от които иронизират състоянието на пътната мрежа в Румъния, пише Зиаре.

"Пристигнаха с хеликоптери, защото по нашите пътища ... щяха да стигнат след края на купона", "Добре, че не е взел влака, че трябваше да тръгне миналия месец", "Може пък така да се реши да инвестира в телепортирането - решение, което със сигурност ще бъде открито преди магистралата Букурещ-Брашов", са част от публикациите по темата.

"Илон Мъск, човек, който би могъл да празнува Хелоуин буквално на Луната, избра Румъния. Някакво си лого с листа или други глупости няма място в рекламата на страната, когато логото само е избрало нас. Брандът на страната е Дракула. И да искаме, и да не искаме, така сме идентифицирани по цял свят. Една страна, която се върти около една история, а не една история, която се върти около една страна, защото и този път не направихме нищо. Направи го един писател и ни се лепна етикет. Оттук нататък зависи от нас как ще се рекламираме. Потенциалът се вижда тези дни. Напълно!", коментира друг потребител.

Над 600-годишната история на замъка Бран

Няма доказателства, че домът на благородника-кръвопиец в романа на Брам Стокър е именно замъкът Бран, а самият автор никога не е посещавал Румъния, но се предполага, че описанието му е било вдъхновено от илюстрация на замъка Бран в научно-популярен труд за Трансилвания на Чарлз Бонър от 1865 г.

Изграден върху стръмна скала, замъкът Бран в момента приютява музей със същото име, който се простира върху четирите етажа на сградата, посочва агенция Медиафакс. Макар че чуждестранните туристи идват ежегодно в търсене на легендата за граф Даркула, над 600-годишната история на замъка също е много вълнуваща, отбелязва медията.

Тя може да се проследи назад във времето до 13-ти век, когато рицари от Тевтонския орден получават от унгарския крал Андраш Втори областта около днешния град Брашов, за да защитават югоизточната граница на Трансилвания от куманите и печенегите, и през 1226 г. издигат дървено укрепление, което по-късно е разрушено.

Строежът на каменен замък на същото място завършва през 1388 г., а ролята му в историята на Трансилвания става все по-важна през следващите векове. През 1441 г. турците започват нашествие в Трансилвания, но унгарският владетел Янош Хуняди ги разбива при крепостта Бран.

През 1459 г. армията на влашкия владетел Влад Цепеш преминава през Бран и напада Брашов, за да реши конфликт между Влахия и местните саксонци (саши). Той опожарява околностите на града и избива стотици саши, поради което за отмъщение те го описват в историческите хроники като изключително кръвожаден тиранин, разказва официалният сайт на замъка Бран.

През 1918 г. Трансилвания става част от Румъния, а през 2020 г. гражданите на Брашов подаряват замъка на кралица Мария Румънска. По време на комунистическия режим той е превърнат в музей, а през 2006 г. след серия от съдебни дела замъкът е върнат на законните наследници на принцеса Иляна, най-малката дъщеря на крал Фердинанд Първи Румънски и кралица Мария.

Замъкът Бран е вторият най-посещаван туристически обект в Румъния след замъка Пелеш в Синая, като преди пандемията е посещаван от над един милион туристи годишно, а оборотът на компанията, която администрира замъка, превишава 7,7 милиона евро, пише изданието Brasov.net. Пандемията обаче нанася тежък удар върху туризма - замъкът е затворен за четири месеца през 2020 г., посетителите за цялата година са едва 250 000, а заради много ниските приходи се налага и съкращаване на персонала. През 2021 г. броят на туристите започва отново да нараства, като през първите десет месеца на годината са регистрирани 337 000 посетители.